Intr-un oras care vrea sa se dezvolte si sa faca investitii majore se impune un buget pe masura. Bugetul insa trebuie sa fie echilibrat, iar contribuabilii sustinuti, pentru ca afacerile lor sa prospere si sa existe bani pentru acumularea zestrei bugetare. Or, in ultimii doi ani, mai mult ca in altii, municipalitatea a emis mai multe hotariri care au dat peste cap activitatea investitorilor locali.
Cea mai grea lovitura a fost data de Consiliul Local Oradea in 2007, cand a ridicat impozitul pe cladiri la 1,6% din valoarea estimata a fiecareia in parte, desi Codul fiscal prevedea ca maximumul sa fie de 1,5%. A trebuit sa intervina Consiliul Concurentei pentru ca aberatia CL sa fie anulata. Cu toate acestea, cota de impozitare a fost fixata la valoarea maxima, 1,5%, cea mai mare din tara (Oradea si Baia Mare au cel mai mare impozit de acest fel).
Dan Octavian, directorul general al Federatiei Patronilor Bihor, ne-a declarat ca, la intalnirile avute intre patronatele care fiinteaza pe plan local, s-a exprimat deschis nemultumirea oamenilor de afaceri. Ba chiar a avut loc si o intalnire intre patronate si primarul municipiului Oradea pe tema impozitelor impovaratoare si a fiscalitatii abuzive, intalnire care s-a soldat numai cu promisiuni. In aceste conditii este normal ca economia orasului sa sufere. O alta decizie controversata, care a revoltat mediul de afaceri autohton, a fost decizia CL de la inceputul acestui an, prin care se acorda facilitati fiscale majore tuturor investitorilor noi care aduc investitii de minimum 500.000 de euro si ofera anumite locuri de munca oradenilor. Si aceasta hotarire a fost atacata si condamnata de Consiliul Concurentei. "Prin intentia si decizia CL, investitorii traditionali, cei care au afaceri in Oradea din anii '90, sunt dezavantajati, in timp ce nou-venitii beneficiaza de tot felul de facilitati. Asa a ajuns Oradea un oras de angajati pentru retaileri, angajati care cumpara de la concurenta sau se angajeaza la un supermarket sau altul in functie de cine ofera mai mult. Or, noi, investitorii locali, nu suntem de acord cu asa ceva, vrem un oras prosper, cu investitori prosperi, nu un oras vandut multinationalelor. Nu este normal ca cei care conduc Oradea sa-i avantajeze pe straini, iar pe noi sa ne dea la o parte. Din ceasta cauza orasul a coborit in clasamentul celor mai interesante localitati din Romania, de pe locul 5, pe locul 15. De asemenea, in ultimii ani nu au fost incurajate investitiile productive, ci numai cele bazate pe consum. Nimeni nu mai vrea sa plateasca impozitele inrobitoare pe care ni le impune Primaria. Toate celelalte municipii din tara platesc 1% la impozitul pe cladiri, ma refer aici la Bucuresti, Timisoara, Arad, Craiova, Clujul plateste 0,75%, numai noi ne-am gasit sa punem maximumul pe umerii mediului de afaceri. Daca anii trecuti s-au facut tot felul de imprumuturi masive pentru anumite obiective investitionale, acum volumul creditelor suportate de Oradea a crescut cu 81%, fapt care demonstreaza ca s-au facut imprumuturi peste limita suportabilitatii, si asta pe termen mediu si lung. O asemenea administrare a banului public este letala pentru oradeni", a conchis reprezentantul FP Bihor.