Companiile care deruleaza tranzactii cu terenuri, cladiri, deseuri, animale vii si material lemnos nu mai platesc de la 1 ianuarie 2005 taxa pe valoarea adaugata aferenta acestor operatiuni, in urma intrarii in vigoare a unor prevederi simplificate privind TVA. Nu este in nici un caz vorba de o scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata la aceste tranzactii, ci doar de simplificarea procedurii de plata a acestei taxe.
Astfel, companiile furnizoare nu mai incaseaza TVA inscrisa pe factura fiscala emisa de companiile beneficiare, desi aceasta va figura in continuare in totalul de plata al facturii. In acest fel, furnizorii deduc integral TVA in momentul intocmirii facturii fiscale emise pentru livrarile de bunuri. Singura conditie este aplicarea unei mentiuni pe factura: “taxare inversa“.
Mai simplu spus, taxa pe valoarea adaugata se aplica asupra sumei incasate si se inscrie pe factura fiscala, fara a fi insa achitata de beneficiar. De exemplu, o firma incaseaza un avans pentru o livrare de teren care valoreaza 100 de milioane de lei. Factura fiscala se va emite in termenul prevazut de lege pentru 100 milioane de lei plus TVA de 19% (19 milioane de lei). Numai ca suma de 19 milioane de lei nu va fi incasata de la beneficiar, desi se factureaza acestuia.
De remarcat ca pentru a beneficia de acest regim atat furnizorul, cat si beneficiarul trebuie sa fie inregistrati ca platitori de TVA. Pentru bunurile vandute cu plata in rate dupa 1 ianuarie 2005 in factura fiscala vor fi inscrise baza de impozitare si TVA aferenta, integral. Taxa pe valoarea adaugata aferenta ratelor care nu au ajuns la scadenta nu va fi inregistrata in contabilitate. Acest proiect elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) a primit avizul de la Ministerul Justitiei si al Consiliului Legislativ, dar nu a fost inca aprobat de Guvern.