Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta care prevede introducerea unei taxe de 0,2 lei pentru pungile de tip sacosa confectionate din materiale care nu sunt biodegradabile a fost aprobat ieri in plenul Senatului cu 37 de voturi "pentru" si 8 abtineri.
Prin aceasta masura se urmareste descurajarea distributiei gratuite a acestui tip de ambalaje si sa stimuleze productia celor din materiale biodegradabile sau reciclabile. OUG prevede si majorarea taxei pentru nerealizarea obiectivelor anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie de la 1 leu/kg la 2 lei/kg. Ordonanta stabileste si modificarea structurii Comitetului de avizare al Administratiei Fondului pentru Mediu, astfel incat sa includa si reprezentanti ai autoritatilor publice centrale nou-create prin OUG 27/2007 si sa excluda reprezentantul Consiliului Concurentei.
Totodata, se introduce taxa de poluare pentru autovehicule printre sursele de constituire a Fondului pentru Mediu si se modifica sau se completeaza categoriile de beneficiari ai Fondului de Mediu, prin inlocuirea autoritatilor locale cu unitati administrativ-teritoriale si introducerea institutiilor de invatamant, ocoalelor silvice si asociatiilor de locatari.
OUG prevede si introducerea unei contributii de 20 de lei/tona datorata de unitatile administrativ-teritoriale incepand cu 2009, in cazul neindeplinirii obiectivului anual de diminuare cu 15% a cantitatilor de deseuri municipale si asimilabile colectate si incredintate spre eliminare finala. Plata se face in functie de diferenta dintre obiectivul anual de diminuare si cantitatea efectiv valorificata sau incinerata.
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea OUG 196/2005 privind Fondul de Mediu va fi transmis Camerei Deputatilor, care este for decizional.