*Calculul se aplica numai autovehiculelor rulate, aflate inaintea primei inmatriculari in Romania

Recalcularea taxei de poluare pentru autovehicule poate fi si mai mica in cazul in care se face dovada ca autovehiculul s-a depreciat intr-o masura mai mare decat cea indicata in grila fixa prevazuta in Ordonanta de Urgenta nr. 50/2008.
Potrivit sefului RAR Bihor, Gheorghe Lupas, in caz de contestare, la cererea contribuabilului si cu indicarea de catre acesta a elementului contestat, RAR calculeaza coeficientul deprecierii totale (D), pe baza metodologiei cuprinse in Hotarirea de Guvern nr. 686/2008.
Calculul coeficientului de depreciere se aplica numai pentru autovehiculele rulate, aflate inaintea primei inmatriculari in Romania. Pentru acesta, solicitantul trebuie sa se programeze la RAR Bihor, online pe www.rarom.ro sau telefonic la numarul 0259/430 063, solicitand activitatea "Determinare coeficient depreciere". Cu ocazia prezentarii la RAR a autovehiculului, la data si ora programate, proprietarul va preciza in cererea de activitate pe care o completeaza care dintre elementele care intra in calcul (d1, d2, d3) sunt contestate, cu precizarea ca elementului care nu a fost contestat i se atribuie valoarea 1. Tariful corespunzator activitatii "Determinare coeficient depreciere" este de 243,20 lei pentru autovehiculul avand masa maxima tehnic admisibila mai mica sau de 3.500 de kilograme, si 299 de lei pentru autovehiculul avand masa maxima tehnic admisibila mai mare de 3.500 de kilograme.
Lupas ne-a mai declarat ca autovehiculul a carui stare tehnica trebuie sa fi fost deja atestata, ca o conditie prealabila eliminatorie, se supune identificarii si verificarilor necesare stabilirii valorilor elementelor contestate, prin completarea formularului de lucru "Nota calcul depreciere".
Astfel, se calculeaza diferenta dintre data primei inmatriculari, inscrisa la rubrica corespunzatoare din documentul de inmatriculare strain, si anul de fabricatie inscris sau care urmeaza a fi inscris in CIV de catre RAR, diferenta care determina valoarea d1. Se evalueaza aspectele exterioare si interioare ale autovehiculului, tinand cont de starea caroseriei, revopsirea acesteia, starea tapiseriei, starea componentelor de bord, alegandu-se coeficientii care corespund starii standard sau uneia inferioare. Elementul d2 reprezinta produsul coeficientilor alesi. Se constata lipsa unuia, unora sau a tuturor celor trei elemente ale nivelului de dotare, respectiv aer conditionat, ABS, airbag, lipsa care determina "alterarea" coeficientului d3 cu valoarea fiecarui coeficient corespunzator, elementul d3 fiind produsul valorilor coeficientilor alesi. Daca autovehiculul are toate cele trei dotari, d3 va avea valoarea 1.
Rezultatul verificarii se concretizeaza prin eliberarea formularului "Rezultat calcul depreciere", care se inmaneaza solicitantului activitatii. "Suma maxima care se poate obtine depaseste 600 de lei, in conditiile in care sunt intrunite toate cele trei cerinte, d1, d2 si d3", ne-a declarat in incheiere Lupas.