Premierul Tariceanu a declarat ieri la Brasov ca in septembrie va fi cunoscut numele noului proprietar al uzinei „Tractorul“. Tariceanu a mai spus ca va fi ales ca nou proprietar doar acel investitor care se angajeaza sa asigure continuarea productiei de tractoare. De asemenea, el a aratat ca Executivul este interesat ca prin privatizare intreprinderea sa fie revitalizata, dar in acelasi timp sa fie pastrate locurile de munca. Primul-ministru a comparat „Tractorul“ cu Roman, spunand ca Guvernul nu vrea ca uzina producatoare de tractoare „sa sucombe, asa cum s-a intamplat cu Roman“. Tariceanu a mai spus ca „privatizarea 'Tractorul' nu este un scop in sine, ci o modalitate prin care incercam sa revitalizam o intreprindere care cunoaste dificultati de o buna bucata de vreme, o modalitate prin care incercam sa pastram locurile de munca“.
ßeful Executivului considera ca si dupa privatizare uzina brasoveana ar trebui sa ramana o unitate industriala puternica. „Nu vrem sa privatizam 'Tractorul' doar de dragul de a face privatizare si sa ne trezim ca viitorul proprietar foloseste intreprinderea pentru speculatii imobiliare“, a mai spus premierul.
Liderii sindicali ai muncitorilor din uzina spun ca au primit asigurari ca in prima sedinta de Guvern va fi introdusa pe ordinea de zi ordonanta care asigura subventionarea tehnicii agricole cu 250 de miliarde de lei, ceea ce ar fi un „colac de salvare“ pentru fabrica brasoveana. „Daca fermierii ar fi sprijiniti sa cumpere tractoare, am fi ajutati si noi implicit“, a precizat Gheorghe Apostu, liderul de sindicat de la „Tractorul“. Dupa ce preluarea fabricii din Brasov de catre firma italiana Landini a esuat, Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a lansat din nou uzina la privatizare. Pana la termenul stabilit de AVAS, desi se anuntasera mai multi doritori, doar doua au fost companiile care au depus oferte pentru preluarea „Tractorul“. Este vorba despre compania indiana Mahindra&Mahindra si de cea romaneasca MYO-O.