Inflatia pe acest an va fi revizuita pentru a doua oara consecutiv pe crestere fiind recalculata la 8%, a declarat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu. Acest lucru inseamna ca dezinflatia nu va avansa in 2005 decat intr-un procent nesemnificativ de aproximativ 1,3% fata de anul trecut. Tariceanu a spus ieri ca „dezinflatia progreseaza in pofida unor socuri pe care le-am avut in acest an“. Potrivit primului-ministru „inflatia va cobori spre 8% (fata de 9,3% in 2004) si cu o tinta de aproximativ 5,5% pentru anul viitor“. Obiectivul initial pentru inflatia din acest an a fost de 7%, dupa care a fost majorat cu jumatate de punct procentual, ca efect al unor factori cum ar fi cresterea preturilor administrate, avansul cotatiilor petrolului pe piata internationala si inundatiile de la jumatatea anului care au afectat o parte importanta a teritoriului Romaniei.
La inceputul acestei luni, prim-viceguvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, a afirmat ca Romania va inregistra la sfarsitul anului un nivel al inflatiei de 8%, pentru ca in 2006 acesta sa se reduca la 5%. „Avand in vedere tinta revizuita privind inflatia, stabilita la 7,5%, cred ca la sfarsitul anului acesta va fi in jur de 8% sau putin peste, comparativ cu nivelul consemnat la finele anului trecut. In ceea ce priveste 2006, tinta este de 5%, banda de variatie fiind de 1% in ambele sensuri“ a explicat Georgescu. Oficialul BNR a apreciat ca majorarea tintei de inflatie a fost generata de cresterea preturilor administrate si a pretului petrolului pe piata internationala.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, preturile de consum au avansat in septembrie cu 0,6%, iar rata anualizata a inflatiei (septembrie 2004-septembrie 2005) s-a plasat la 8,5%. Astfel, dupa recordul din august, cand inflatia a fost de doar 0,1%, indicele preturilor de consum s-a reinflamat in septembrie din cauza unor majorari semnificative de preturi pe segmentul de servicii (1,2%).