Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, a solicitat producatorilor emisiunii Top Gear sa modifice "remarcile jignitoare" la adresa Romaniei facute de prezentatorul Jeremy Clarkson in primul episod din seria 14, difuzat de BBC pe 15 noiembrie.
Diplomatul s-a declarat "surprins si dezamagit" de referirile facute la tigani si de descrierea zonelor rurale ale Romaniei ca fiind tara lui Borat - film realizat de Sacha Baron Cohen in Romania si care prezinta cu ironie extrema un stil inapoiat de viata. "Anticipam un raspuns pozitiv la solicitarea noastra de a schimba comentariile", afirma Jinga, potrivit Sunday Express.
Jeremy Clarkson, Richard Hammond si James May, celebrii prezentatori ai Top Gear, au filmat prima emisiune din sezonul 14 in Romania, la Palatul Parlamentului, in Mamaia si pe Transfagarasan. In timpul emisiunii, Jeremy Clarkson a facut o serie de comentarii legate de satele si de locuitorii acestora. Intr-o secventa, prezentatorul poarta o palarie justificand ca, astfel, tiganii o sa-l considere unul de-al lor si nu vor deveni violenti.
Inainte de a incepe filmarile, britanicii se asteptau ca Romania sa fie o tara in care oamenii arunca cu pietre in tigani, dar la final toti se arata incantati dupa ce conduc masini sport de lux (Ferrari, Lamborghini si Aston Martin) pe virajele Transfagarasanului. Romania este prezentata, ironic, drept o tara destul de inapoiata si plina de contraste, imaginile-cliseu cu tigani, opulenta din Mamaia, Palatul Parlamentului, animale si carute pe drumuri, sosele pline de gropi (precum "tenul unui adolescent") vorbind de la sine. Emisiunea filmata in Romania a generat un val de discutii pe internet, atat pe forumurile auto, cat si pe cele mai putin specializate. Pe forumurile internationale, despre "The best road in the world" - Cel mai spectaculos drum din lume, asa cum a fost caracterizat Transfagarasanul de catre Jeremy Clarkson, se vorbeste ca despre unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Romania. Forumistii si-au exprimat dorinta de a vizita Romania tocmai pentru a se convinge de spectaculozitatea Transfagarasanului. La o simpla cautare pe Google dupa cuvintele-cheie "top gear Transfagarasan", apar 80.600 de rezultate, in timp ce dupa "top gear Romania", apar peste 1,19 milioane de rezultate.
Majoritatea comentariilor romanilor fac referire insa la faptul ca prezentatorii Top Gear spun ca Romania este tara tiganilor, ca aici se vorbeste in ungureste sau in rusa si ca barajul de la Vidraru este construit de rusi sau de nord-coreeni. Un alt punct de vedere, apartinand tot comentatorilor din Romania, este ca emisiunea promoveaza tara mai bine decat orice campanie realizata pana acum in acest scop.
Emisiunea Top Gear are o audienta saptamanala de peste 7 milioane de telespectatori in Marea Britanie si mai mult de 300 de milioane la nivel mondial. Materialul realizat de echipa Top Gear in Romania a fost difuzat de postul de televiziune BBC pe 15 noiembrie.