Romania a primit din partea agentiei de rating si management al riscului Coface (Franta) ratingul de tara “B“. Iar asta inseamna ca avem un “mediu economic si politic instabil“, capabil sa afecteze in continuare istoricul datoriilor acumulate de companii, istoric deja precar, dupa cum afirma reprezentantii Coface Intercredit Romania.
Acest calificativ l-am primit inca din decembrie 2002, cand am “urcat“ de la C la B. Altfel spus, de la un mediu economic si politic foarte instabil am trecut la un mediu economic si politic instabil.
In vreme ce Bulgaria este privita cu ochi mai buni decat noi, doar Albania are un rating inferior Romaniei. Calificativul primit de Romania influenteaza accesul pe pietele internationale si limita de credit a companiilor autohtone pentru credite comerciale (furnizor) de la parteneri externi sau din partea companiilor de asigurare a riscului financiar. De fapt, acest rating este un indicator de risc al comportamentului mediu de plata al companiilor sau, altfel spus, o nota medie pentru toate companiile din Romania.
De pilda, daca o companie germana ar solicita un imprumut de 100.000 de euro, aceasta companie ar primi suma integrala. In cazul unei companii romanesti insa, aceasta suma ar putea sa se opreasca undeva la 40.000 de euro. Si asta pentru ca restul sumei ar trebui sa acopere, printre altele, si costurile pentru asigurarea riscurilor.

80% dintre firme intarzie cu platile la credite

Oficialii Coface arata ca intarzierile de plata ale intreprinderilor autohtone raman frecvente. De altfel, 80% dintre acestea au astfel de probleme. Iar ritmul de recuperare a datoriilor este destul de lent, putand ajunge pana la 6 luni. Evolutia Romaniei a fost analizata comparativ cu evolutiile din celelalte tari din Europa Centrala si de Est, fiind expuse punctele tari si slabe ale tarii noastre din ultimul an.
Iar atuurile care au fost atribuite Romaniei sunt forta calificata de munca si cu costuri reduse, dimensiunea pietei interne, ameliorarea situatiei economice din perspectiva integrarii in UE, precum si nivelurile rezonabile de indatorare publica si externa, potrivit directorului general al Coface Intercredit Romania, Cristian Ionescu.
Pe de alta parte, punctele nevralgice ale Romaniei sunt falimentele, sistemul de subventie guvernamental, Codul Muncii, sistemul juridic, lupta impotriva coruptiei, reformele care vizeaza privatizarile.

FOTO: Cristian Ionescu, manager Coface Intercredit