Doljenii mai au la dispozitie aproximativ doua saptamâni pentru a solicita sprijinul din sectorul zootehnic, acordat atât pentru bovine, cât si pentru ovine si caprine.
Potrivit legislatiei în vigoare, data-limita de depunere a solicitarilor pentru a beneficia de primele pe exploatatie (bovine) si pe cap de animal (ovine si caprine) este 15 iunie. "Pâna la 29 mai, doljenii au depus aproximativ 670 de cereri pentru subventie pe exploatatie, pentru 3.700 de animale. Pentru ovine si bovine au fost aduse 49 de solicitari pentru 5.200 de animale", a declarat Cocosila Veronica, sefa Serviciului Examinari Cereri din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj.
Aceasta a precizat ca, pâna în prezent, numarul celor care au venit la APIA Dolj (anul acesta, solicitarile pot fi depuse doar la sucursala judeteana, nu si la centrele locale) pentru a face solicitarea a fost constant.
Anul acesta, subventia în zootehnie a venit cu o serie de modificari. În primul rând, pentru a demonstra faptul ca nu are datorii la bugetul de stat si la nivel local, solicitantul are nevoie doar de o declaratie pe proprie raspundere. În plus, prima pe exploatatie de bovine se acorda, în baza unei cereri, doar producatorilor agricoli care au beneficiat în 2007 de schema de plati nationale directe complementare. Asta înseamna ca fermierii care anul trecut detineau o vaca si astfel nu îndeplineau conditiile de eligibilitate nu vor primi subventia, chiar daca între timp au mai achizitionat doua animale.
Pot însa primi sprijin producatorii agricoli care au înfiintat exploatatii în perioada 1 februarie 2007 - 31 ianuarie 2008. Exploatatia respectiva trebuie însa (ca si în cazul celor care au beneficiat de subventie anul trecut) sa fie de minimum trei bovine la data înfiintarii ei, iar vârsta animalelor sa fie de cel putin sase luni. În plus, bovinele respective trebuie sa nu provina din exploatatii care anul trecut au beneficiat de prima. "Pâna în prezent, am primit 11 cereri pentru exploatatii noi de bovine. Acestea solicita subventie pentru 45 de animale", a precizat Cocosila Veronica.  
Platile, din august
Acordarea primelor de la bugetul de stat, în cadrul platilor nationale directe complementare, se va face în ordinea depunerii cererilor, începând cu 16 august pentru exploatatiile de bovine si cu 16 septembrie pentru efectivele de ovine/caprine. Anul trecut, subventia pentru bovine a fost de 490 lei/animal, iar cea pentru ovine si caprine - 35 lei/animal.