Daca pana mai ieri Guvernul nu se arata dispus sa mai aloce nici macar un leu pentru agricultura, acum din doua in doua saptamani se mareste valoarea subventiei pentru motorina acordata fermierilor.

Guvernul a majorat la 109,2 milioane de lei, valoarea sprijinului financiar acordat producatorilor agricoli care beneficiaza de subventionarea motorinei utilizate la lucrarile mecanice de infiintare a culturilor in acest an. Executivul a modificat, in sedinta de miercuri, HG 277/2008, care prevedea suma totala de 60 de milioane de lei pentru subventionarea motorinei cumparata de agricultori. Prin Hotararea de Guvern 277, nivelul subventiei a fost stabilit la 1 leu/litru. Ministerul Agriculturii a apreciat ca, prin utilizarea acestei forme de sprijin financiar, vor fi infiintate in toamna anului 2008 circa 1,3 milioane de hectare de culturi, adica 38% din suprafata estimata a se infiinta in toamna acestui an. In prima etapa de acordare a subventiei, aferenta culturilor agricole de primavara, de aceasta forma de sprijin au beneficiat circa 67.000 de fermieri, pentru o suprafata de circa 1,5 milioane hectare, reprezentand 35% din suprafata cultivata in primavara.

Sprijin financiar pe baza de adeverinte

Producatorii agricoli galateni care intentioneaza sa beneficieze de motorina subventionata pentru campania agricola de toamna trebuie sa intre in posesia unor adeverinte de la Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura Galati, care sa ateste ca au fost inscrisi in evidentele institutiei cu suprafetele de teren pe care le exploateaza si ca motorina utilizata in acest scop va beneficia de o reducere a accizei in baza unui recent ordin al Ministerului Agriculturii. Prima adeverinta care vizeaza acciza la motorina va fi redusa cu 0,65 lei pe litru, care reprezinta 48 litri la hectar. Cea de-a doua adeverinta se refera la reducerea de un leu pe litrul de motorina, conform ordinului 485/2008 al Ministerului Agriculturii, care inseamna 39 de litri pe hectar. Producatorii agricoli care exploateaza suprafete de teren ce sunt situate in mai multe judete trebuie sa formuleze cereri de sprijin financiar la fiecare directie agricola in a carei raza teritoriala se afla terenul in cauza. Pasul al doilea va fi depunerea adeverintelor amintite anterior la DADR Galati, care va analiza cererile si le va aproba daca indeplinesc conditiile legale, urmand ca apoi sa faca verificari cu privire la modul de utilizare al cantitatilor de motorina achizitionate si culturile infiintate pe suprafetele de teren pentru care s-a acordat sprijinul financiar.