Previziunile expertilor privind perspectivele economice ale Romaniei in urmatoarele 6 luni sunt impartite: jumatate dintre analisti spun ca perspectivele s-au imbunatatit in septembrie, insa jumatate dintre analisti nu anticipeaza ameliorari majore ale conditiilor din economie in aceasta perioada, potrivit unui studiu Erste/ZEW.
Indicele perspectivelor economiei pentru urmatoarele 6 luni a crescut in septembrie cu 7,8 puncte, la 30 de puncte, dupa ce s-a imbunatatit in august cu 29 de puncte. Indicele reprezinta raportul dintre raspunsurile favorabile si cele nefavorabile oferite de analistii intervievati.
Jumatate dintre expertii care au participat la sondaj anticipeaza ca situatia economica din Romania nu se va schimba in urmatoarele 6 luni, precizeaza analistii Erste/ZEW.
In pofida imbunatatirii previziunilor privind perspectivele economiei la 6 luni, rezultatele studiului continua sa sublinieze conditiile economice dificile din Romania.
Indicele situatiei actuale din economie s-a imbunatatit semnificativ in septembrie fata de august, urcand cu 24,3 puncte, insa a ramas la un nivel profund negativ, respectiv -52,9 puncte.
Totodata, expertii anticipeaza scaderea inflatiei si dobanzilor pe termen scurt in urmatoarele 6 luni, insa parerile sunt impartite in ceea ce priveste evolutia ratei cursului de schimb. Totusi, rezultatele sondajului releva ca analistii inclina catre deprecierea leului fata de euro, indicele relevant coborand la -20,8 puncte, de la 17,7 puncte in august.
Studiul Erste/ZEW a acoperit in septembrie si piata de munca. Majoritatea expertilor intervievati vad cea mai ridicata rata a somajului in Slovacia, urmata la mare distanta de Romania si Croatia.
Astfel, 42% dintre analisti anticipeaza ca Slovacia va avea, la finele acestui an, cea mai mare rata a somajului din Europa Centrala si de Est, in timp ce numai 14% au inaintat aceasta perspectiva pentru Romania. Pe de alta parte, alti 21% dintre cei chestionati considera ca Romania va inregistra cea mai scazuta rata a somajului din regiune la sfarsitul lui 2009, se arata in studiu.
Erste estimeaza cresterea ratei somajului la 7,4% in Romania pana la finele acestui an, respectiv la 9% pana la sfarsitul lui 2010.