B365 : Moara lui Assan ar putea renaste intr-o forma moderna

O Facultate de Restaurare, un Centru de Cercetare, o cantina, un bar dar si o sala de evenimente. Toate acestea si-ar putea gasi locul in incinta Complexului "Moara lui Assan", daca proiectul a doi tineri studenti la arhitectura ar fi pus in aplicare.
Proiectul care presupune refunctionalizarea silozului si cladirii morii este semnat de Andrei Constantin si Dobre Ada, ambii studenti in anul 5 la Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii "Spiru Haret", potrivit arhimania.ro.
Cum peretii zilozului se afla intr-o stare buna, in schita acestora a fost necesara doar o compartimentare interioara, pe o structura metalica usoara, tinand cont ca silozul are in momentul de fata doar peretii exteriori pe o inaltime de aproximativ 18 metri.
In proiect, cladirea ce adapostea mecanismele morii trebuie refacuta in intregime. Starea ei actuala de degradare este foarte avansata mai ales ca doar 50% din peretii exteriori mai sunt in picioare, din cauza furturilor. Functiunile legate direct de facultate si de centrul de restaurare, (sali de curs, de cercetare, birouri, spatii de primire, biblioteca) si-au gasit locul in cladirile istorice, iar cazarea, cantina, barul si sala de evenimente au primit un corp de cladire nou. Totul este proiectat respectand arhitectura industriala existenta.
A doua interventie a celor doi studenti in cadrul complexului presupune realizarea unui nod de articulatie intre cele doua cladiri care sa fie spatiu de receptie, nod de circulatie sau un foyer. Spatiile de parcare si accesele tehnice sunt toate cu acces din subteran, pastrand curata imaginea de suprafata.
"Moara Offshore"
In acest moment sunt slabe sanse ca proiectul sa prinda viata. Complexul "Moara lui Assan" este proprietate privata, fiind detinut de o firma care se ocupa de dezvoltari imobiliare, un offshore cipriot care a negociat proiecte imobiliare in zona Obor cu marii retaileri. Terenul pe care se afla Moara lui Assan, recent victima unui incendiu anchetat de autoritati, ar putea fi vandut cu 47 de milioane de euro, spun experții imobiliari.