In timp ce restul lumii inca se confrunta cu o criza economica de proportii, statul chinez isi extinde investitiile intr-un ritm alert in intreaga lume.
Va prezentam in randurile de mai jos cateva din investitiile Chinei, adunate de cei de la Business Insider, care ilustreaza faptul ca aceasta tara va ajunge in viitor sa stapaneasca lumea.

1. Conducta de petrol in Emiratele Arabe Unite - 3,29 miliarde de dolari
China National Petroleum Corporation (CNPC) si International Petroleum Investment au semnat, in decembrie 2008, un contract pentru o conducta de petrol de la Abu Dhabi. Aceasta ar urma sa aiba 250 de mile lungime si ar trebui sa transporte 1,8 milioane de barili de petrol pe zi. Proiectul ar urma sa fie terminat in cursul acestui an.
2. Rezerve de petrol in Rusia - 3,49 miliarde de dolari
Aceasta este una din marile investitii facute in strainatate de catre compania chineza Sinopec. Mai concret, ea a achizitionat, in iunie 2006, 96,86% dintre rezervele de petrol ale TNK-BP, din Udmurtia, Rusia.
3. Rafinarie de petrol in Arabia Saudita - 3,75 miliarde de dolari
Cea mai recenta investitie majora a Chinei a fost realizata tot de Sinopec, in martie 2011, care a achizitionat 37,5% din compania Red Sea Refining. Potrivit Business Insider, chinezii intentioneaza asfel sa construiasca o rafinarie la Yanbu, in Arabia Saudita, dar si sa isi intareasca relatiile cu cel mai mare detinator de rezerve de petrol din lume.
4. Fabrica de aluminiu in Arabia Saudita - 3,99 miliarde de dolari
Sinomach si China Nonferrous Metals au semnat un contract, in aprilie 2007, cu Western Way For Industrial Development pentru construirea unei fabrici de aluminiu in Arabia Saudita, la Jizan. Nu se stie insa data de incepere a construirii fabricii si nici de cand ar urma sa produca aluminiu.
5. Rafinarii de petrol in Kazakhstan - 4,2 miliarde de dolari
In august 2005, CNPC a achizitionat compania PetroKazakhstan. Aceasta investitie este considerata cea mai de succes achizitie din strainatate pentru China.
6. Rezerve de petrol in Canada - 4,65 miliarde de dolari
Sinopec a cumpărat in aprilie 2010, 9% din compania Conoco Philips Syncrude Canada. Acest acord oferă Chinei, acces la rezervele de petrol din provincia canadiană Alberta.
7. Campuri de gaze naturale in Iran - 4,7 miliarde de dolari
Aceasta este, potrivit Business Insider, cea mai mare investitie din strainatate efectuata de China National Petroleum Corporation. Ea a fost realizata in iunie 2009.
8. Cai ferate in Indonezia - 4,8 miliarde dolari
China Railways va construi o cale ferata, unde investitorii chinezi vor finanta 70% din proiect. Intelegerea incheiata in martie 2010 va dura pana in 2014. Minele de cărbune Bukit Asam reprezinta de fapt motivul investitiei, scrie sursa citata.
9. Porturi maritime in Grecia - 4,91 miliarde dolari
In iunie 2008, compania COSCO Holdings a castigat licitatia pentru modernizarea cheiurilor 2 si 3 din portul Pireu din Grecia. COSCO este al cincilea operator de containere din lume.
10. Investitii in institutii finaciare din SUA - 5 miliarde dolari
In urma cu un an, Federal Reserve Board a aprobat ca firma China Investment Corporation sa cumpere 9,9% din grupul financiar Morgan Stanley. Aceasta tranzactie a facut din CIC al doilea cel mai mare detinator al Morgan Stanley.
11. Rezerve de petrol in Niger - 5 miliarde de dolari
China National Petroleum Corporation a inchiriat, in iunie 2008, un teren cunoscut sub numele de "Block Agadem". Aici au fost descoperite sase rezerve de petrol si o rezerva de gaz. Chinezii intentioneaza sa construiasca si o rafinărie de petrol in Ganaram, dar si o conducta de 1,200 de mile catre Ciad. Aceste proiect au inceput in 2008 si urmeaza a fi finalizate in 2012.
12. Investitii in South African bank - 5,6 miliarde de dolari
Banca Industriala si Comerciala din China a cumparat in octombrie 2010 20% din South Africa Standard Bank.
13. Autostrazi in Algeria - 6,2 miliarde de dolari
CITIC si China Railways Construction au fost de acord sa creeze locuri de munca si sa construiasca autostrada Est-Vest din Algeria. Ar urma să fie cea mai lunga autostrada din aceasta tara.
14. Explorari de petrol in Brazilia - 17,1 miliarde dolari
In octombrie 2010, Sinopec a cumparat 40% din firma Repsol din Brazilia, pentru a crea una dintre cele mai mari companii de energie din America Latina. Repsol este cel de-al treilea producator de petrol din Brazilia.
15. Proiecte cu petrol in Elvetia - 7,2 miliarde de dolari
Sinopec, cea mai mare rafinarie petroliera din China, a ajuns la un acord pentru cumpararea companiei elvetiene Addax Petroleum Corp, in iunie 2009, pentru 7,24 miliarde dolari. La vremea respectiva aceasta achizitie reprezenta cea mare tranzactie internationala a unui grup chinez.
16. Constructie cai ferate Venezuela - 7,5 miliarde de dolari
China Railways a semnat un constract cu statul venezuelean care atesta faptul că chinezii vor construi aici 290 de mile de cale ferata. Aceasta ar urma sa faca legatura intre regiunile producătare de petrol si cele agricole.