Statiunea Pomicola din Targu Jiu a fost preluata, prin lege, de Universitatea "Constantin Brancusi" (UCB).

Statiunea Pomicola Targu Jiu a intrat in patrimoniul UCB, printr-o lege aparuta in urma cu cateva zile. Universitatea de stat din Targu Jiu a preluat sediul unitatii agricole, mai multe cladiri, terenuri in suprafata totala de 180 de hectare, mai multe helesteie si 30 de angajati. Adrian Gorun, rectorul UCB, a spus ca baza materiala este degradata si ca institutia de invatamant superior va incerca sa acceseze fonduri europene pentru modernizarea spatiilor si cresterea randamentului terenurilor: "Vom incerca mai mult sa intocmim proiecte de finantare pe fonduri europene, pentru ca, in prezent, universitatea nu dispune de fondurile necesare realizarii unor investitii, intrucat sunt alte lucrari pentru care s-au aprobat de mai mult timp fondurile pentru demararea investitiilor". Statiunea Pomicola dispune de terenuri in doua localitati: Frasinu si Balanesti. Potrivit conducerii de invatamant superior, terenurile vor fi cultivate in continuare si productia agricola nu va inceta. "Nu va fi instrainat nimic din baza materiala, pentru ca ne este interzis prin lege. Activitatea de productie agricola nu va inceta. Dorim chiar o relansare a acestei activitati. Vom face, in perioada urmatoare, o analiza a situatiei culturilor. Cred ca va fi nevoie de intinerirea culturilor existente", a precizat Adrian Gorun.

Vor sa infiinteze Facultate de Inginerie Horticola

Rectorul Adrian Gorun a precizat ca doreste sa infiinteze la Statiunea Pomicola o Facultate de Inginerie Horticola. Printre cei 30 de angajati ai Statiunii sunt si patru cercetatori care pot fi incadrati la universitate: "Sunt patru cercetatori de gradul I, doctoranzi, care sunt echivalentul profesorilor universitari. Acestia ne pot ajuta in activitatea didactica".
In cadrul Statiunii Pomicole mai sunt angajati tehnicieni, muncitori si personal TESA.
Statiunea Pomicola nu mai poate fi afectata de retrocedarea terenurilor pentru ca acest proces s-a incheiat. "Nu mai sunt revendicari, pentru ca procesul de retrocedare s-a incheiat", a mentionat Adrian Gorun.

Conducerea UCB se teme de datoriile unitatii

Conducerea universitatii de stat din Targu Jiu se teme de datoriile pe care le-ar putea avea Statiunea Pomicola. Rectorul Adrian Gorun spune ca, pana in prezent, are cunostinta de restante care nu depasesc 700.000 de lei: "Nu ar fi o problema achitarea acestor datorii, dar sper sa nu mai existe si altele. In orice caz, vom incerca sa facem o reesalonare a datoriilor existente".