Un studiu realizat de Eurostat, Biroul de statistica al Uniunii Europene, arata ca in timp ce la noi rata somajului era de 7,2%, in UE aceasta ajungea la 9% in 2005.
Nivelul somajului din Romania va scadea si mai mult in anii viitori. Astfel, acesta va fi de 5,8% in 2007, urmand ca in urmatorii doi ani sa scada la 5,6, respectiv 5,5%, potrivit unor date prezentate recent de Dan Bunea, vicepresedinte executiv al BCR la Forumul National de Afaceri.
Potrivit specialistilor romani, avem deja deficit de forta de munca pe piata locala, cele mai afectate sectoare fiind cel bancar si al constructiilor. Ei explica acest deficit prin plecarea romanilor in strainatate, atat a celor fara studii superioare, cat si a celor cu studii superioare, atrasi in principal de salarii mai ridicate.
In ceea ce priveste nivelul somajului pe regiuni, cea mai mare valoare, de 9,2%, s-a inregistrat in zona de sud. La polul opus s-a plasat regiunea nord-est, unde somajul a consemnat un nivel de 5,7%. Acest lucru arata ca majoritatea romanilor plecati peste hotare provin din aceasta zona, care nu este prea dezvoltata din punct de vedere economic.
Media celor doua extreme se intalneste in Bucuresti. Nivelul somajului consemnat in Capitala a scazut de la 7,6% in 2004, la 6,9% anul trecut. In restul regiunilor, somajul a fost de 8,4% in centru, 7,9% in sud-est, 6,7% in vest, 6,6% in sud-vest si 5,9% in nord-vest.

Romanii prefera totusi SUA si Canada

Desi muncesc in tari europene ca Italia, Spania, Franta si Italia, destinatiile preferate ale emigrantilor romani sunt insa Canada si SUA, taramul tuturor posibilitatilor.
Potrivit statisticilor de anul trecut, numarul de cetateni romani rezidenti in state europene depasea, anul trecut, 700.000 de persoane. Cei mai multi, 400.000, locuiau in Spania. Statisticienii europeni arata ca majoritatea romanilor din Spania sunt grupati in regiunea Madridului si Castellon. Urmatoarea destinatie europeana aleasa de romani este Italia, unde exista 175.000 de rezidenti conationali. Urmeaza Germania, cu 73.000 de rezidenti romani, si Franta cu 60.000. Cu toate acestea, din raportul Eurostat reiese ca destina-tiile preferate ale rezidentilor romani in strainatate sunt SUA si Canada.