Proprietarii spatiilor comerciale de pe bulevardul Magheru si Calea Victoriei din Bucuresti ar trebui sa reduca chiriile deoarece foarte putini retaileri mai sunt dispusi sa plateasca nivelurile actuale, care ajung si la 190 euro/mp/luna, sustin reprezentantii Cushman&Wakefield Romania. "In prezent presiunea pentru spatii comerciale stradale a scazut. Vremurile licitatiilor pentru aceste spatii s-au sfarsit. Bucurestiul sau Romania nu se pot compara cu New York, Milano sau Paris unde retailerii dominanti sunt din sectorul de fashion, in special cel de lux, pentru care prezenta pe astfel de bulevarde inseamna sustinerea imaginii si a brandului, neinteresandu-i profitul pentru aceste magazine", a declarat, intr-un comunicat, directorul departamentului High Street al companiei de servicii imobiliare, Valentin Manu. El a aratat ca in Romania principalii ocupanti ai spatiilor stradale sunt bancile, companiile de telefonie mobila, farmaciile - care nu mai sunt atat de interesate de extinderea activitatii in conditiile actuale de pe piata -, si casinouri, care cauta doar spatii premium. "Proprietarii inca refuza sa creada ca piata s-a schimbat si mentin aceleasi preturi, in curand insa ei vor trebui sa se adapteze. Pana acum se inchiria orice la orice pret. Acum foarte putini chiriasi mai platesc peste 100-125 euro/mp/luna. Singura evolutie fireasca a preturilor in prezent este in jos. Cu cat se intelege mai repede acest lucru, cu atat mai repede piata se va dinamiza", a adaugat Manu.
""In Romania am asistat la o crestere de 26% pentru bulevardul Magheru. In 2007, chiria lunara era in mediede 115 euro/mp, in timp ce anul acesta am ajuns la o medie de 145 euro/mp/luna, iar pentru unele spatii proprietarii cereau si 190 euro/mp. Situatia de pe Calea Victoriei este similara. Anul trecut chiria medie era de 120 euro/mp/luna, iar anul acesta a crescut cu 35% ajungand la 135 euro/mp/luna", se arata in comunicat.
La nivel european chiria medie pentru spatii comerciale stradale este de 160 euro/mp/luna, fiind in crestere cu 11,7% fata de valorile inregistrate anul trecut. Cele mai mari avansuri s-au inregistrat in Europa Centrala si de Est - 26,6%, in timp ce in Europa de Vest cresterea a fost de doar 6,8%. Astfel, in termeni absoluti chiriile medii din vestul Europei sunt de 184 euro/mp/luna si in Europa Centrala si de Est de 88 euro/mp/luna.