Cum se vor descurca firmele mici si mijlocii dupa integrare este o problema din ce in ce mai discutata si disputata in ultima vreme. Cu toate ca multe oficialitati din Romania sustin teoria potrivit careia foarte multe dintre aceste firmulite vor da faliment, se pare ca in tarile care au aderat in ultimul val la UE teoria cu pricina n-a functionat. Un exemplu il constituie Ungaria, pentru care integrarea nu a condus si la distrugerea in masa a companiilor mici si mijlocii.
Mitul falimentarii IMM-urilor dupa integrarea in Uniunea Europeana nu s-a adeverit in Ungaria dupa aderarea acestei tari in primavara lui 2004. Insa tara vecina si-a luat masuri de precautie, una dintre cele mai importante fiind sprijinul statului acordat micilor intreprinzatori pentru obtinerea finantarilor de la banci. Consilierul economic al Ambasadei Ungariei din Bucuresti, Ferenc Bogar, citat de Ghiseul Bancar, sustine ca secretul mentinerii viabilitatii IMM-urilor a fost sistemul de finantari garantate de stat si consultanta de specialitate, care au avut ca rezultat ca ponderea sectorului IMM din volumul total de credite sa ajunga in Ungaria de la 19% in 1999 la 48% la data integrarii.
Dupa aderare, micile intreprinderi au reusit sa se adapteze, integrandu-se sub umbrela marilor companii europene care au investit in Ungaria, a precizat Bogar. El a spus ca de mare ajutor pentru pregatirea IMM-urilor pentru aderare a fost un program national de consultanta, care a constat in conferinte sustinute acasa la intreprinzatori, adica in foarte multe orase mici, astfel incat multe firme sa aiba acces la informatii.
"ßtim ca bancile nu acorda foarte usor credite IMM-urilor, depinde de situatia pietei. Daca exista si garantia statului, atunci creditarea merge mult mai usor", a explicat Bogar.
Cea mai populara finantare in Ungaria este un program de creditare micro, ale carui conditii s-au imbunatatit de doua ori pe parcursul anului trecut. Mai intai, suma maxima a finantarii a crescut de la 12.000 la 20.000 de euro, iar perioada de acordare de la 3 la 5 ani. Ulterior, perioada maxima de creditare s-a facut 8 ani, iar suma maxima 25.000 de euro, conditii valabile si in prezent.
Dobanda care trebuie platita pentru acest tip de credit este calculata in functie de dobanda de referinta a bancii centrale ungare, la care se adauga sau se scad 3 procente, in functie de banca prin care se deruleaza finantarea.

Se finanteaza si firme nou-infiintate

Pe de alta parte, reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) sustin ca Fondul are planuri mari in ceea ce priveste garantarea, dar si acordarea de credite pentru micii intreprinzatori, avand la dispozitie fonduri de peste 200 de milioane de euro.
Cei de la Fond mai spun ca finanteaza si fime nou-infiintate (start-up), cu o vechime in activitate de sub un an. Printre bancile prin care s-au derulat finantari de tip start-up, prin programul Start al Agentiei pentru IMM-uri, se numara BCR, BRD, Banca Transilvania, Bancpost, Finansbank si Banca Romaneasca.

775 de milioane de euro pentru IMM-uri

Presedintele Agentiei pentru IMM, Eugen Chirovici, declara recent pentru Hotnews ca valoarea totala a programelor care vor fi sustinute din fonduri structurale pentru dezvoltarea mediului de afaceri se cifreaza la 17 miliarde de euro.
Din aceasta suma, pentru Programul Operational Sectorial de Crestere a Competitivitatii Economice sunt alocate 2,5 miliarde de euro, din care pentru sectorul IMM ponderea sustinerii financiare este de 31%, adica 775 de milioane de euro.