Aproximativ o mie de ortaci care activeaza la minele de subteran din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) vor intra in somaj tehnic in perioada 14 august - 14 septembrie.

Ortacii care activeaza in minele de subteran din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia vor intra in somaj tehnic timp de o luna, incepand cu 14 august. Cererea scazuta de carbune a determinat conducerea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia sa suspende activitatea minelor de subteran. Din cele o mie de persoane afectate de decizia sefilor din minerit, aproximativ 150 vor continua sa lucreze in sectoarele aeraj, paza si evacuare apa, unde activitatea nu poate fi oprita. Potrivit lui Daniel Burlan, directorul general al Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, cele trei mine de subteran, Zegujani, Plostina si Lupoaia, care au mai ramas la SNLO, vor intra pana in 2012 intr-un program de inchidere, iar salariatii fie vor fi scosi la pensie, fie vor fi redistribuiti la exploatarile de suprafata. In prezent, cheltuielile cu mineritul de subteran sunt uriase si aduc pierderi SNLO.

Costuri de productie mai mari cu 70%

Dupa cum a mentionat directorul Daniel Burlan, costurile de productie in minele de subteran sunt mai mari cu 70%, in raport cu cele realizate in carierele de suprafata care suporta si pierderile generate de cele trei mine: Zegujani, Plostina si Lupoaia. "Vor intra din nou in somaj tehnic pentru ca nu are rost sa mai producem carbune, daca nu putem sa-l vindem. Abia il dam pe cel extras din frontul de lucru de suprafata. Somajul tehnic va dura pana pe 15 septembrie. Speram ca tot in septembrie sa putem sa ii disponibilizam si pe cei 600 de salariati cuprinsi in programul de concedieri colective cu salarii compensatorii. Minele de subteran sunt nerentabile si produc pierderi pe care le acoperim din profitul celorlalte exploatari de suprafata. Am convenit sa le mai tinem deschise pana in 2012, intrucat minerii care lucreaza in subteran ies la pensie la 45 de ani si multi dintre ei in 2012 vor indeplini conditiile legale de varsta, sa fie scosi la pensie pentru a avea un venit. Altfel ar trebui sa ii tinem pana la 65 de ani sau sa isi gaseasca alte locuri de munca. Noi acum facem protectie sociala cu minerii de subteran", a declarat Burlan.