Dupa un an de zile de lupte prin salile Tribunalului justitia galateana a decis ca la data incheierii ultimului contract colectiv de munca (CCM) de la nivelul AFDJ, sindicatul USAFDJ, cel care a purtat negocieri cu administratia, nu avea reprezentativitate la nivel de unitate.

“Instanta a decis ca USAFDJ nu avea reprezentativitate in perioada 25.08-30.09.2006, adica in perioada in care s-a negociat contractul din 2005-2006”, ne-a spus liderul Sindicatului Lucratorilor de la Dunare “Farul”, Stefan Frunza.

La acea data conducerea “Farului” a refuzat sa participe la negocieri si a cerut instantei sa constate ca USAFDJ nu are dreptul legal de a participa la discutii. Cum justitia a intirziat sa-si spuna cuvintul, administratia si sindicatul contestat au negociat si semnat contractul pe anul 2005-2006.

Act Aditional la un CCM contestat

In toamna acestui an, dupa ce a expirat vechiul contract, administratia si USAFDJ au cerut celor de la “Farul” sa semneze un act aditional la vechiul CCM. Conducerea “Farului” a refuzat insa sa semneze actul aditional in speranta ca justitia ii va da cistig de cauza in procesul deschis in urma cu un an de zile.

Acum cei de la „Farul” intentioneaza sa ceara anularea efectelor vechiului CCM si recalcularea salariilor pe ultimul an conform contractului colectiv de munca de la nivel de ramura Transporturi. Si drepturile salariale stipulate in CCM pe ramura sint superioare celor din CCM pe unitate.

Facem precizarea ca in momentul de fata USAFDJ are o hotarire judecatoreasca ce arata ca este reprezentativ la nivel de AFDJ.

Legat de contractul colectiv de munca la nivel de AFDJ pentru perioada 2006-2007, prima runda de negocieri dintre sindicalisti si administratie va avea loc in ziua de marti, 14 noiembrie 2006.

S-a terminat un nou episod din razboiul purtat de sindicatul “Farul” si administratia AFDJ. Instanta a decis ca USAFDJ nu avea reprezentativitate la data la care reprezentantii sai au semnat CCM pe unitate, negociat cu reprezentantii Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos Galati.