Inca din 1995, primul an de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cele mai bune randamente s-au obtinut prin investitia in titlurile celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF), potrivit Andreei Ciobanu, analist financiar Intercapital Invest. Intr-un top al aprecierilor, stabilit pentru cei sase ani de tranzactionare, se afla SIF Moldova, apoi SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania, afirma Andreea Ciobanu.

Pozitia fruntasa a societatilor de investitii financiare este insa amenintata de o companie recent intrata pe piata. Cotatiile Transelectrica s-au apreciat cu aproximativ 24% in ultima luna, in timp ce SIF 2 Moldova, societatea cu cea mai mare crestere dintre SIF-uri, a avut un avans de doar 10,96% in aceasta perioada, dupa cum estimeaza analistul de la Intercapital Invest.
In topul randamentelor din ultima luna urmeaza SIF 3 Transilvania, cu o crestere de 9,47%, SIF 4 Muntenia, cu 7,44%, si SIF 5 Oltenia, cu un avans de 6,32%. Cea mai mica crestere, de 1,74%, s-a inregistrat la SIF 1 Banat Crisana, adauga Ciobanu. Per total, avansul SIF-urilor din ultima luna, in medie de 5,7%, a fost mai mic decat cel de 24% aferent actiunilor Transelectrica.
Prin urmare, cele mai bune randamente la Bursa s-au obtinut in ultima luna pe titlurile Transelectrica, arata Andreea Ciobanu. Asadar, Transelectrica s-a dovedit a fi un adevarat succes pentru piata de capital, considera specialistul Intercapital Invest. Ciobanu apreciaza ca, pe langa faptul ca Bursa a castigat un nou emitent, listarea acestor titluri a dus si la animarea tranzactiilor pe blue-chipsuri (n.r. - cele mai tranzactionate actiuni). Astfel, in primele zile de dupa listare, valoarea totala a schimburilor de pe piata a fost in crestere si peste media zilnica inregistrata de la inceputul anului, explica Andreea Ciobanu. Pornind de la pretul din oferta Transelectrica de 16,8 lei pe actiune si calculand in functie de cotatiile actuale, rezulta un randament de 68%, arata analistul Intercapital Invest.
Marius Plugaru, analist financiar la Ieba Trust, considera insa ca, alaturi de SIF-uri, si Banca Transilvania reprezinta o foarte buna investitie in aceasta perioada.

Semne bune anul are!

Piata de capital din Romania va atrage multe investitii din 2007, dupa cum sustin specialistii din domeniu. Aceasta datorita integrarii in Uniunea Europeana, performantelor Romaniei din ultima vreme, imbunatatirii ratingului de tara, care vor atrage in mod normal mai mult capital strain in sectoarele economice cu potential, sustine Ciobanu.
Iar o parte dintre investitii vor merge si catre companiile listate la Bursa, considera analistul Intercapital Invest. Desi asteptatele initiative din partea statului, cum ar fi listarea Transgaz sau a Fondului Proprietatea, vor antrena si mai mult piata de capital la capitolul valoare tranzactii si vor imbogati structura de emitenti, lucrurile tind sa se miste relativ greu, spune Andreea Ciobanu.
"ßi asta pentru ca acesti potentiali emitenti sunt asteptati de mai mult timp la Bursa, listarea lor intarziind si fiind amanata pentru anii urmatori", conchide Ciobanu.