Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a reusit sa convinga Siemens sa intre intr-un consortiu pentru a participa la privatizarea Electroputere Craiova. AVAS avea nevoie de un investitor strategic la privatizare, sustine Mircea Ursache, presedintele Autoritatii, ca sa fie respectate conditiile de trecere in proprietate privata negociate de Romania cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala. Consortiul in care AVAS a pregatit locul pentru Siemens se va face cu Asociatia Salariatilor din Electroputere, spune Ursache. Dar, de remarcat ca acest consortiu este in continuare deschis pentru a primi si alti investitori, ca, de exemplu: General Electric si Bombardier, care si-au exprimat in repetate randuri intentia de a prelua divizii din compania craioveana. “Nu stim care va fi participatia Siemens, 40-80%“, ne-a declarat seful AVAS. El, a mai spus ca saptamana viitoare se va definitiva componenta acestui consortiu, iar in sedinta de Guvern, tot de saptamana viitoare, se va discuta si se va adopta actul de privatizare a Electroputere. Este vorba de o ordonanta de urgenta care stabileste conditiile generale de privatizare, a mai aratat Ursache.
La randul sau, Petrisor Peiu, administratorul special al Electroputere, ne-a declarat ca este de acord ca Asociatia Salariatilor sa intre in consortiu cu una dintre cele 2 mari companii, despre care el spune ca ar fi interesate sa preia Electroputere. Numai ca Peiu afirma si ca ar fi bine ca Asociatia Salariatilor “sa intre in consortiu, dar totusi sa nu aiba nici un cuvant de spus“.
Electroputere Craiova produce in special locomotive si trenuri, transformatoare de putere, piese turrnate si forjate, motoare si echipamente electrice de mare putere. In prezent, numarul de angajati ai companiei se ridica la aproximativ 3.300. AVAS detine 62,5% din actiunile Elctroputere.