Firmele au renuntat cel mai repede la depozitele bancare în luna octombrie, dar si populatia si-a retras din bani. Presedintele Asociatiei Române a Bancilor spune ca nu este vorba despre panica, ci oamenii cheltuiesc mai mult toamna.  În timp ce bancile îsi fac reclame în mod agresiv privind produsele de economisire cu dobânzi fantastic de mari, românii si-au diminuat depozitele bancare. Statistica publicata recent de Banca Nationala a României (BNR) arata ca în luna octombrie depozitele bancare ale populatiei si ale agentilor economici s-au diminuat considerabil fata de luna septembrie a acestui an. Acest lucru înseamna ca firmele si persoanele juridice si-au retras banii din depozitele bancare. Potrivit BNR, pe toata tara "depozitele totale la 31 octombrie 2008 erau de 70.437,5 milioane de lei, în scadere cu 4,1% fata de luna septembrie 2008". În cifre, înseamna ca deponentii si-au retras din conturile bancare 2.887 de milioane de lei numai în luna octombrie. În plus, "depozitele overnight (conturi curente si depozite la vedere) au scazut cu 2,5% fata de septembrie, la 67.252,8 milioane de lei", se arata în statistica BNR. Firmele s-au panicat cel mai repede în octombrie, luna în care s-a vorbit intens despre criza economica si financiara care ar ajunge si în România. În plus, zvonurile privind eventuala cadere a unor banci a condus tot la panica si la retragerea banilor din depozite. BNR sustine ca numai depozitele în lei ale firmelor au scazut cu 8% fata de luna precedenta, iar cele ale populatiei (tot în lei) au scazut cu 0,7%.
Bancherii doljeni spun ca depozitele cresc Mai multe banci contactate de GdS au lasat sa se înteleaga ca nu exista probleme cu retragerile de numerar, ca piata s-a linistit, iar oamenii agreeaza economisirea în depozite. Unii bancheri sustin ca, dimpotriva, au un sold în crestere al depozitelor, iar altii recunosc ca firmele si-au retras depozitele pentru a-si plasa banii în alte banci, cu dobânzi mai mari. "Nu au scazut depozitele, ci dimpotriva. Sa stiti ca în ultima perioada oamenii s-au orientat catre depozite", a spus directorul de retail al unei banci craiovene. Alt bancher sustine ca au plecat capitaluri din banca pe care o conduce catre alte banci, atrasi de dobânzile negociate "la sânge" cu managerii acestora: "Au fost retrageri din partea firmelor, dar nu pentru a-si acoperi nevoile curente, ci pentru a-i plasa în alte banci, cu care si-au negociat la sânge dobânzi mai mari în aceasta perioada dificila. În primele doua saptamâni din octombrie si populatia a retras banii, dar pentru a-i diviza în doua-trei conturi, pentru a prinde pragul de garantare a depozitelor de 50.000 de euro". Pentru firme, garantarea depozitelor se face în limita a 20.000 de euro si numai depozitele populatiei sunt garantate în cuantum de 50.000 de euro. 
"Toamna, populatia cheltuieste mai mult" Presedintele Asociatiei Române a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat pentru GdS initial ca situatia scaderii depozitelor bancare este cauzata de faptul ca în anotimpul rece oamenii fac mai multe cheltuieli: "În general, în aceasta perioada de toamna mai mult se consuma decât se economiseste. Oamenii cheltuiesc pe haine mai groase, pe caldura si poate de aceea si-au retras depozitele". Ghetea a adaugat ca "anul acesta este posibil ca scaderile depozitelor sa fi fost provocate de retrageri ale populatiei, dar îi asteptam sa le aduca înapoi".  
"Firmele si-au redus activitatea" 
În legatura cu scaderea semnificativa a depozitelor pe care persoanele juridice le-au avut în banci, presedintele ARB a mentionat ca acest aspect arata ca firmele au avut nevoie de capitaluri pentru a-si finanta afacerile, pentru a-si acoperi nevoia de capital. "Reducerea depozitelor firmelor din luna octombrie reflecta o reducere a activitatii societatilor. Este stiut de toata lumea ca, daca îti diminuezi activitatea si nu mai ai aceleasi contracte pe piata externa, atunci, pentru a-ti mentine numarul de salariati, trebuie sa iei din profitul pe care l-ai pus în depozit bancar si sa-ti finantezi activitatea", a adaugat Radu Gratian Ghetea.Depozitul devine avantajos
Bancherii considera ca, în prezent, cea mai importanta forma de economisire ramâne depozitul bancar. Dobânzile s-au dublat fata de anul trecut, se garanteaza depozitele de pâna la 50.000 de euro (pentru populatie), iar BNR da asigurari ca bancile românesti nu sunt falimentare. Doar ca la dobânda pe care banca o plateste deponentului se percepe impozit pe venit, în cota de 16%. De la 1 ianuarie 2009, guvernantii vor sa renunte la impozitul pe dobânda, iar abia atunci ar fi mai avantajos depozitul ca forma de investire.