Pentru a depasi situatia economica actuala, intreprinzatorii nu trebuie sa se lase doar la mana deciziilor guvernamentale, ci trebuie sa-si reevalueze situatia si sa-si faca un plan nou de actiune.

Situatia economica a multor firme este din ce in ce mai precara, fapt confirmat de disponibilizarile masive din ultimele luni si de intarzierile tot mai mari la tranzactiile de plata (de la 30-60 de zile in anii trecuti, la 90-120 de zile acum). Pentru a se asigura ca vor trece peste criza, reprezentantii mediului de afaceri spun ca intreprinzatorii trebuie, in primul rand, sa-si reevalueze situatia. In functie de rezultatele obtinute trebuie sa-si faca un plan nou de actiune.
"Trebuie sa-si reevalueze situatia economica (inclusiv potentialul resurselor umane) si sa-si faca un plan pe termen scurt de relansare a activitatilor, dar nu in sensul de a schimba domeniul de activitate, ci de a incerca sa-l gandeasca la parametri scazuti", a declarat Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii (CNIPMMR) din Romania. Alt aspect pe care intreprinzatorii trebuie sa-l aiba in vedere este cel al imprumuturilor.
"Trebuie sa faca o analiza a creditelor, sa-si calculeze cu cat ar trebui sa scada costurile financiare si sa incerce sa gaseasca o refinantare convenabila", a adaugat Cristea. Ar trebui sa nu ignore disponibilul de forta de munca din piata. "Una dintre problemele identificate anul trecut era forta de munca. La momentul respectiv era relativ scumpa. Acum insa trebuie sa aveti in vedere capitalul de munca nou-creat (somerii si cei care sunt in somaj tehnic)", declara recent Ion Radu, managing director al unei companii care organizeaza in fiecare an seminarii cu tema "Solutii pentru dezvoltarea IMM-urilor".

Cum poate ajuta statul

Reprezentantii mediului de afaceri sunt de parere ca si statul ar trebui sa-i sustina. "Statul poate sa vina cu politici in zona impozitelor, de exemplu. Daca sunt firme care au datorii catre bugetul de stat neplatite de multa vreme, statul ar trebui sa vina in sprijinul lor cu o reesalonare a acestora", a spus Valentin Cristea.
De altfel, ministrul IMM-urilor, comertului si mediului de afaceri a initiat o procedura de consultare cu patronatele in vederea identificarii si eliminarii graduale a 25 de proceduri, precum autorizatii, licente, permise si avize.
In plus, patronii romani au solicitat autoritatilor eliminarea taxelor pentru autorizatii, licente si avize platite de societati. "Solicitam adoptarea unor masuri de eliminare a tuturor taxelor aferente autorizatiilor, licentelor si avizelor, eventual cu mentinerea doar a taxelor care constituie venituri excesive la bugetul de stat", a declarat  Ana Bontea, directoarea Departamentului juridic si dialog social din cadrul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Un exemplu de astfel de taxa este timbrul de arhitectura.