Serbia se grabeste sa construiasca o autostrada intre orasul Nis si granita cu Bulgaria (coridorul numarul 10) care sa concureze drumul prin podul intre Calafat si Vidin care face parte din coridorul numarul 4, a declarat joi ministrul sarb al transporturilor Milutin Mrkonjic, citat de postul national de radio de la Sofia.
Potrivit ministrului sarb, construirea unei autostrazi intre capitala bulgara Sofia si orasul Nis din estul Sarbiei este cruciala pentru Bulgaria si Serbia, potrivit capital.ro. Drumul intre aceste doua orase face parte din coridorul numarul 10 care leaga Europa Centrala de Istanbul si Asia.
Serbia spera ca autostrada intre Nis si frontiera bulgara sa fie gata pana la sfarsitul anului 2012.
In Romania, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a transmis spre publicare in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) anuntul de participare la licitatia pentru contractul de proiectare si executie a tronsonului de autostrad&a Cernavoda-Medgidia.
Proiectul are ca scop realizarea a 20,49 km de autostrada. Proiectarea va dura trei luni, executia 12 luni, la care se adauga 24 de luni perioada de garantie, informeaza CNADNR.
Valoarea estimata a contractului se ridica la 726,2 milioane lei fara TVA. Finantarea va fi asigurata de la Banca Europeana de Investitii, din fonduri de Coeziune de la Comisia Europeana si de la bugetul de stat.
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, declara vinerea trecuta ca licitatia pentru tronsonul de autostrada Cernavoda-Medgidia se va lansa peste o saptamana si estima ca in august vor fi semnate contractele.
"La anul, probabil, vom circula pe autostrada pana la Constanta", spunea Boagiu.
Ministrul preciza ca, de la sfarsitul lunii iulie, cand tronsonul de 14 km Basarabi (Murfatlar) - Constanta va fi gata, se va circula pe o cale in dublu sens de circulatie.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a notificat, pe 11 aprilie, firma Colas cu privire la rezilierea contractului pentru proiectarea si executia autostrazii Cernavoda-Constanta, tronsonul Cernavoda-Medgidia, si a anuntat ca intreprinde demersuri pentru o nou&a licitatie de atribuire.
Potrivit CNADNR, masura a fost luata de catre Companie ca urmare a refuzurilor repetate ale Colas de a continua executia lucrarilor invocand diverse motive pentru a justifica intarzierile si avand in vedere lipsa unei planificari si mobilizari corespunzatoare, precum si lipsa aprovizionarii cu materiale.