Gheorghe Marcu, senator PSD de Botosani, a adresat o interpelare premierului Emil Boc, avand ca obiect modificarea modului de facturare a gazelor naturale prin Ordinul 62/2008 al Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (A.N.R.E.).
Prin acest Ordin, A.N.R.E. a modificat modul de facturare a consumului de gaze naturale, astfel incat baza de facturare nu reprezinta volumul ci puterea calorica a gazelor consumate.
Formula de calcul conceputa de A.N.R.E. utilizeaza ca etalon alte valori pentru temperatura fata de cea europeana. Din cauza aceasta, cetatenii romani sunt obligati sa plateasca mai mult cu circa 20% decat au consumat.
"Prin adresa A.N.R.E. nr.8730/01.03.2010 ca raspuns la interpelarea mea, Domnul Presedinte Petru Lificiu recunoaste ca foloseste valori diferite pentru temperatura in formula de calcul utilizata. Astfel in Romania volumul de gaz consumat se masoara la 15 grade Celsius si nu la 0 grade Celsius conform metodologiei europene, iar puterea calorica masurata la noi este 15 grade Celsius, fata de 25 grade Celsius cum se aplica in UE. Mai mult de atat, Presedintele A.N.R.E. afirma ca exista cadrul legislativ pentru schimbarea acestor conditii de baza, numai ca nu intreprinde nimic", afirma Gheorghe Marcu.
Avand in vedere cele semnalate, senatorul Marcu solicita Premierului introducerea de urgenta a a acelorasi parametri ca cei utilizati de standardele europene. De asemenea, senatorul solicita sanctionarea celor de la A.N.R.E., care in opinia sa i-au furat pe romani, cei care sunt platiti din banul public si care de fapt trebuiau sa-i apere pe consumatorii romani.
In incheierea interpelarii, Gheorghe Marcu solicita precizari concrete privind termenul de punere in aplicare a formulei de calcul in conformitate cu standardele europene,astfel incat, cetateanul roman sa plateasca corect gazele naturale pe care le consuma.