Fie ca este vorba despre afaceri in crestere in Dolj, fie pur si simplu au iesit la iveala mai multi bani din economia subterana, un lucru este cert: sumele declarate de bunavoie de firme pe primul trimestru al anului sunt cu 65 de milioane de lei mai mari decat cele declarate in aceeasi perioada a anului trecut. Fiscul spune ca economia judetului isi revine usor, iar Statistica a numarat peste 3.400 de locuri noi de munca.
Intr-o perioada in care guvernele, oricare ar fi ele, au pus tunurile pe mediul de afaceri, pentru a atrage mai multe incasari la buget, firmele locale par sa raspunda chemarilor guvernamentale si deselor lozinci lansate de la centru, legate de combaterea evaziunii fiscale. De data aceasta, cifrele vorbesc de la sine si arata fie o usoara revigorare economica, fie au iesit la iveala bani din economia "la negru". Pe trimestrul I al anului 2012, firmele doljene au declarat la Fisc impozite si contributii totale de 478,71 milioane de lei, in crestere cu 15,82% fata de aceeasi perioada a anului 2011, cand societatile locale declarasera la Finante 413,32 milioane de lei. Cu alte cuvinte, daca impozitele pe trei luni din acest an au crescut cu 65,39 milioane de lei inseamna ca acestea sunt aferente unor afaceri si mai consistente decat pe primul trimestru din 2011. Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj - institutia care colecteaza banii din economie pentru bugetul general consolidat al statului - anunta ca in perioada analizata au crescut si incasarile efective, nu doar sumele declarate de firme. Astfel, "la nivelul bugetului general consolidat, pe primul trimestru din 2012 s-au incasat 413,45 milioane de lei, fata de 387,29 milioane de lei, deci cu 6,75% mai mult decat in primul trimestru al anului 2011. In cifre, cresterea a fost de 26,15 milioane de lei, ceea ce arata ca sunt semne de revigorare in economia Doljului", a afirmat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.
Impozitul pe profit - mai mare cu 39%
Potrivit DGFP Dolj, dintre toate veniturile care compun bugetul consolidat, cea mai mare crestere pe primele trei luni ale anului a fost inregistrata la incasarile din impozitul pe profit. Asadar, pe primul trimestru, agentii economici doljeni au platit la stat 33,52 milioane de lei, iar in aceeasi perioada a anului trecut, impozitul pe profit al tuturor companiilor achitat la stat a fost de 24,09 milioane de lei. Deci impozitul pe profit platit anul acesta a fost cu 39% mai mare decat cel achitat anul trecut, in acelasi interval analizat. Acesti bani au fost platiti in aprilie, pentru primul trimestru al anului.
Au platit si TVA mai mult
Taxa pe valoarea adaugata achitata la trimestru de catre societatile doljene a urcat de la 67,30 milioane de lei pe primele luni din 2011 la 76,44 milioane de lei acum, inregistrand o crestere de 13,57%. Si la impozitul pe venit s-au inregistrat incasari mai mari aferente perioadei la care ne referim: de la 73,88 milioane de lei in 2011, la 78,88 milioane de lei in 2012. Si la contributii se simte un "suflu" pozitiv. Cele mai importante incasari s-au facut la bugetul asigurarilor sociale de stat (adica la pensii), unde firmele au platit 143,94 milioane de lei, fata de 136,96 milioane de lei in aprilie anul trecut.
Si bugetul fondului national al asigurarilor de sanatate a avut incasari mai mari, potrivit Fiscului doljean. Aici s-au colectat la trimestru 70,79 milioane de lei, fata de numai 56,20 de milioane de lei in aceeasi perioada din 2011, deci o crestere cu circa 25%.
De unde provin aceste cresteri
Desi unele firme sustin ca nu si-au intensificat afacerile, altele sunt de parere ca se simte o usoara "dezmortire" a pietei fata de anul trecut. Cum explica Fiscul cresteri de 39% la impozitul pe profit sau de 25% la contributiile la sanatate... etc. "Sumele declarate sunt mai mari pe primele trei luni ale acestui an fata de perioada similara din 2011, ceea ce arata ca a inceput o revigorare a activitatii economice incepand cu acest an, pe de o parte, iar pe de alta parte, incep sa aiba efect masurile de combatere a evaziunii fiscale, in special in zona TVA-ului, prin taxarea inversa la cereale. Firmele au inceput sa declare sume mai mari aferente tranzactiilor intracomunitare, in special in sectorul legume-fructe, care era un sector cu evaziune importanta", a precizat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. De asemenea, el a mai aratat ca incasarile mai mari la contributii se datoreaza noilor angajari pe la diversi furnizori ai Ford, precum si masurilor de combatere a muncii la negru, intreprinse de Inspectoratul Teritorial de Munca Dolj.
Statistica a confirmat: a crescut numarul salariatilor
Faptul ca au crescut contributiile la stat se datoreaza cresterii numarului de salariati. Cel putin asa arata datele pe doua luni din 2012. Directia Regionala de Statistica Dolj a dat recent publicitatii faptul ca, dupa primele doua luni din 2012, in Dolj erau mai mult cu 3.492 de angajati decat in aceeasi perioada a anului trecut. "Efectivul salariatilor, la nivelul judetului Dolj, la sfarsitul lunii februarie 2012, a fost de 121.983 de persoane, in crestere cu 383 de persoane fata de luna ianuarie 2012 si cu 3.492 de persoane fata de luna februarie 2011", a precizat directoarea Directiei Judetene de Statistica a judetului Dolj, Mariana Tanase, intr-un comunicat de presa, transmis in urma cu ceva vreme.
S-a pus "biciul" pe firme
Sumelor mai mari platite la stat de firme pe trimestrul I al anului li se adauga altele obtinute din executari silite de la firmele care nu si-au platit de bunavoie darile la termenele legale, respectiv de la entitatile economice care au ascuns venituri din contabilitate, diminuandu-si, astfel, impozitul pe venit si pe cel pe profit. Daca, in perioada ianuarie-martie 2011, Fiscul doljean incasase din executari silite 33,27 milioane de lei, in 2012, suma a crescut cu 54%, la 51,25 milioane de lei.
Au existat si scaderi ale incasarilor
DGFP Dolj informeaza ca, daca la unele capitole s-au incasat mai multi bani, exista si sectoare unde au scazut spectaculos sumele intrate in vistieria statului, comparativ cu aceeasi perioada din 2011. La capitolul "Alte venituri" ale bugetului consolidat sau rest de venituri, cum le numesc finantistii, intra: impozite si taxe pe proprietate, taxe pe jocurile de noroc, taxe pe eliberarea de permise, amenzi judiciare si altele. La aceste venituri bugetare scaderea a fost fantastica pe primul trimestru, de la 24,4 milioane de lei anul trecut la 5,3 milioane de lei anul acesta.