Directorul general al uzinei Dacia, Francois Fourmont, a declarat ca exista posibilitatea ca, in primavara, sa fie adoptate si alte masuri daca stabilirea, in ianuarie si februarie, a unor zile nelucratoare, "nu vor dezgheta piata". "Asteptam primavara, de obicei lunile ianuarie si februarie, se stie, sunt luni slabe din punctul de vedere al vanzarilor. Daca va fi nevoie, vom stabili si in ianuarie si in februarie zile nelucratoare si daca, din nefericire, nici aceste masuri nu vor dezgheta piata vom avea in vedere si adoptarea altor masuri", a spus Fourmont, fara a preciza care sunt aceste masuri.
In ceea ce priveste masurile Guvernului de suspendare a taxei de poluare, de triplare a taxei de inmatriculare si de reluare de la 1 ianuarie a programului "Rabla" prin unitatile Remat pentru 50.000 de masini, Fourmont a declarat ca deciziile "sunt de natura sa regleze una din cele doua cauze care au provocat caderea pietei de automobile din Romania".
Directorul general al uzinei Dacia din Mioveni a mai precizat ca piata de automobile din Romania a scazut in luna noiembrie cu 50%, iar Dacia a vandut in aceasta perioada "putin peste 4.000 de unitati in Romania, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar comenzile au tendinte descrescatoare".
"Un prim motiv ar fi invazia de vehicule second-hand al caror numar se ridica la 50.000 si in al doilea rand a aparut dificultatea clientilor de a obtine un credit bancar. Constatam o scadere brutala a pietelor de automobile din Europa si, desi avem o cota de piata in crestere, aceasta scadere a pietelor europene de automobile ne influenteaza si pe noi in mod negativ", a mai declarat Francois Fourmont.
Din cauza scaderii cererii, atat pe piata interna, cat si in statele in care Dacia exporta, activitatea uzinei de la Miovei a fost oprita pe 30 si 31 octombrie, in 13 si 14 noiembrie, precum si in perioada 20 noiembrie - 7 decembrie. Dacia a reluat lucrul luni, insa joi, 11 decembrie, productia va fi din nou sistata, pana in 11 ianuarie 2009. "Conform Contractului Colectiv de Munca al Dacia pe 2008, salariatii care vor ramane la domiciliu in somaj tehnic vor fi remunerati cu 85% din salariul total brut. Acestia vor beneficia de tichetele de masa, acordate in avans, pentru zilele de somaj tehnic din luna decembrie, precum si de prima de Craciun in valoare de 450 lei", se arata intr-un comunicat al Dacia.
Vanzarile Dacia pe piata locala au cazut cu 52,3% in noiembrie, de la 9,850 de unitati la 4.698 vehicule, declin record pentru constructorul auto. Dupa primele unsprezece luni livrarile au coborat cu 13,5% comparativ cu aceeati perioada a anului trecut, de la 93.762 matini la 81.097 autovehicule.