Din martie, gata cu pasarile din batatura gospodariilor aflate in localitati cu risc de aparitie a gripei aviare. Asa prevede un ordin emis de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA), care interzice detinerea de pasari domestice in aer liber in zonele cu risc.
Potrivit ordinului emis de ANSVSA, incepand cu 3 martie se interzice detinerea de pasari domestice in aer liber sau utilizarea rezervoarelor de apa la care ar putea avea acces pasarile salbatice. Ordinul precizeaza insa ca aceste masuri sunt valabile in zonele identificate ca avand un risc deosebit pentru aparitia gripei aviare. Avicultorii vor creste pasarile numai in spatii adapostite, daca fermele sunt amplasate in zone cu un grad ridicat de risc de aparitie a gripei aviare, cum ar fi culoarele de migratie ale pasarilor, mai ales cand acestea vin din Asia Centrala si de Est, Orientul Mijlociu, Africa sau zonele din Marea Caspica si Marea Neagra.
Tot de la aceeasi data, va fi obligatorie separarea pasarilor domestice de alte pasari in piete, targuri, expozitii sau evenimente culturale.
Autoritatea a identificat patru categorii de factori de risc privind aparitia gripei aviare la pasarile domestice. Cele mai expuse sunt exploatatiile situate de-a lungul rutelor de migrare a pasarilor. Un alt factor de risc privind aparitia virusului aviar consta in distanta dintre exploatatie si zonele umede, mlastini sau rauri unde se pot aduna pasarile de apa migratoare.
Riscul gripei aviare este ridicat si in cazul in care pasarile domestice cresc in zone cu mare densitate de pasari migratoare sau daca nu se poate impiedica contactul dintre pasarile domestice si cele salbatice.

Reguli pentru pasarile-momeala si cele de concurs

Pe de alta parte, Autoritatea nu a uitat sa ia in calcul si posibile derogari pentru aceste masuri. Astfel, se poate autoriza cresterea pasarilor in aer liber, daca sursa de hrana si de apa provine din interior.
Derogarea va fi posibila si pentru aprovizionarea cu apa din rezervoarele la care au acces si pasarile salbatice, daca se asigura neutralizarea posibilului virus al aviarei. Furnizarea apei dintr-un rezervor neadapostit este permisa numai daca apa este tratata sau daca pasarile salbatice nu au acces la el.
Ordinul ANSVSA mai prevede o serie de reguli stricte privind pasarile folosite ca momeala la vanatoare si interzice ca pasarile domestice sa fie localizate impreuna cu alte pasari in cadrul unor expozitii, targuri si evenimente culturale, inclusiv concursurile de pasari.
Autoritatea a anuntat inca de saptamana trecuta ca va desfasura actiuni de supraveghere mai stricte asupra pasarilor, dupa ce autoritatile din Rusia au anuntat ANSVSA despre aparitia unor focare in anumite zone ale tarii.
Focare de gripa aviara au mai fost identificate de la inceputul acestui an in state precum Ungaria, Turcia si Rusia.