Anul 2008 va fi foarte secetos, potrivit prognozelor meteorologice si hidrologice. În Dolj, toate cele cinci amenajari hidrologice au apa pe canalele de irigatii. Din pacate, doar 56.528 de hectare de teren agricol pot fi irigate. Prognoza pe acest an realizata de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie arata ca la începutul lunii iunie seceta va afecta sudul si sud-estul tarii, zona în care se si afla 98 la suta din amenajarile de irigatii. "Aceste terenuri vor fi expuse primele la seceta. Daca se perpetueaza mai multi ani la rând, desertul este gata!", a spus Nicolae Maracine, presedinte al Administratiei Nationale a Îmbunatatirilor Funciare.Potrivit sursei citate, prognoza anunta ca în toata zona de sud, Lunca Dunarii, Dobrogea si pâna pe Dealurile Vasluiului va fi o seceta aspra. Presedintele ANIF a precizat ca acesta se va extinde spre Subcarpati si în nord, dar si într-o parte din zona Banatului. În judetul Dolj, asociatiile de udatori au încheiat contracte de furnizare a apei pentru irigatii doar pentru 56.528 ha de teren, din care jumatate se afla situate în incinta Sadova-Corabia. 
Apa este, dar nu are cine sa o foloseasca De câteva zile, în judetul Dolj se iriga pe o suprafata de 1.000 de hectare. 100 sunt în zona Dabuleni, Calarasi; 600 - în zona Nedeea-Maces; 300 - în zona Motatei. "În 15 zile de la emiterea comenzii pentru apa pe care o face asociatia de udatori noi trebuie sa furnizam apa ceruta. Asa am facut în zona Nedeea-Maces, când, dupa ce am bagat apa, a plouat si am pierdut un miliard de lei. Pentru contractele încheiate noi trebuie sa asiguram 82.738.000 mc de apa, dupa cum urmeaza: în sistemul Sadova-Corabia avem contractate 27.358 de hectare si trebuie sa furnizam 38.235.000 mc de apa; în sistemul Calafat-Bailesti avem contractate 8.489 ha si trebuie sa asiguram 9.868.000 mc de apa; la Nedeea-Maces avem 17.328 ha, pentru care furnizam 27.756.000 mc de apa, iar la Cetate-Galicea avem 3.603 ha, pentru care trebuie 6.879.000 mc de apa", a spus Nicolae Ciobanu, seful Serviciului operational de la unitatea de administrare Dolj a ANIF.
Subventia acordata de stat pentru fiecare hectar de teren pentru care s-a încheiat contract de irigatii este de 700 de lei, fara sa se tina cont din ce treapta de repompare face parte suprafata. Daca sistemul de irigatii va functiona ireprosabil în Dolj, doar aproximativ 60.000 ha de teren cultivat vor putea sa treaca peste seceta anuntata. Restul pâna la câteva sute de mii ramâne prada arsitei.