Furnizorii de gaze solicita cresterea pretului cu 17% de la 1 aprilie. ANRE analizeaza cererea si ia in calcul faptul ca in 2010 gazele din import au fost si mai scumpe si mai multe decat anii anteriori. In acelasi timp, autoritatile sunt constiente ca populatia si economia nu pot suporta tarife asa de mari la gazele naturale.

Furnizorul local de gaze, GDF SUEZ Energy Romania, a cerut autoritatii in domeniu cresterea pretului gazelor naturale de la 1 aprilie 2010. Compania motiveaza ca a inregistrat pierderi din cauza ca pretul gazului de import a fost mult mai mare anul acesta decat in alti ani, in timp ce pe piata interna gazul s-a vandut la preturile reglementate anul trecut.
"Suntem in discutii cu reprezentantii ANRE privind evolutia pretului final la gazele naturale, tinand cont de respectarea metodologiei tarifare", au declarat oficialii GDF SUEZ Energy Romania, pentru Gazeta de Sud.
"Pentru a garanta siguranta alimentarii, GDF SUEZ Energy Romania a decis cresterea cantitatii preluate direct din import la o valoare de peste patru ori mai mare decat cantitatea preluata inaintea aparitiei valului de frig, si care reprezinta in prezent 35% din totalul importului curent al Romaniei. Toate aceste actiuni de siguranta a livrarilor, traduse prin cresterea cantitatilor din import, al caror pret este de doua ori mai mare decat cel al gazelor din productia interna, vor induce, desigur, costuri suplimentare, conducand la o crestere a pretului la consumatori in perioada urmatoare", a anuntat recent compania furnizoare de gaze in zona de sud a tarii.

Cat de aproape suntem de scumpire

ANRE a lasat sa se inteleaga faptul ca anumite elemente din calculul tarifelor justifica o crestere a pretului la gaze. In urma cu cateva zile, presedintele ANRE, Petru Lificiu, spunea pentru NewsIn ca populatia nu ar putea sa suporte majorarile de tarife la gazele naturale cerute de distribuitori. "In prezent ne consultam cu toate institutiile fundamentale din tara, pentru a putea lua o decizie corecta, cu Banca Nationala a Romaniei, cu Institutul National de Statistica, dar si cu ministerele Economiei, al Finantelor si cel al Muncii. Oricum, gradul de suportabilitate al populatiei este mic, iar economia nu a repornit de asemenea maniera incat sa putem majora preturile la nivelul pe care il cer distribuitorii".

Iarna grea scumpeste gazul

La solicitarea GdS, ANRE a venit cu o serie de precizari despre modul cum se calculeaza pretul gazelor livrate consumatorului final. Din analiza celor de la ANRE se observa ca gazul importat a crescut in primele luni din 2010 de la 18% (din totalul consumului de gaze naturale pe teritoriul Romaniei), cat era anul trecut, la 35% in februarie. Cum gazul de import este mai scump decat cel romanesc, ANRE lasa sa se inteleaga ca ar putea urma scumpiri. "Ajustarea preturilor se poate face prin cresterea sau diminuarea acestora in functie de: rata inflatiei, investitiile realizate, cresterea importului de gaze naturale necesare pentru acoperirea consumului (crestere ce poate fi generata, in principal, de temperaturile foarte scazute, de la 18% in luna decembrie 2009, la 35% in luna februarie 2010)", au declarat pentru GdS reprezentantii ANRE. Pana ieri, in jurul pranzului, ANRE nu luase, inca, o decizie referitoare la cresterea tarifelor. Reprezentantii ANRE s-au rezumat doar sa transmita ca: "Avand in vedere componenta pretului final prezentata anterior, impactul diferitelor elemente inclusiv al cotei de import trebuie tratat diferit. ANRE analizeaza toate datele furnizate de operatori si urmeaza sa stabileasca diferentele valorice de costuri inregistrate de fiecare operator". Mai devreme sau mai tarziu, gazul livrat populatiei s-ar putea scumpi, la presiunea furnizorilor, dar nu s-a stabilit procentul.

Mai multe gaze din import

Asa cum aratam mai sus, pe fondul temperaturilor extrem de scazute, inregistrate la sfarsitul anului 2009 si in prima parte a lui 2010, structura amestecului de gaze naturale a crescut, atingand in luna ianuarie 2010 nivelul 22,5% gaze din import, iar in luna februarie, nivelul de 35%, au aratat, pentru GdS, specialistii de la ANRE. Ei arata cu cat s-au scumpit gazele importate pe perioada gerului extrem: "In luna decembrie 2009, pretul mediu al gazelor importate a fost de circa 300 de dolari pe 1.000 de metri cubi, iar cel din productia interna a fost de 160-165 de dolari pe 1.000 de metri cubi. In luna ianuarie 2010, pretul gazelor din import a ajuns la 335 de dolari pe 1.000 de metri cubi". Anul trecut, gazul de import a reprezentat doar 15% din consumul total, informeaza ANRE.

Cat de justificate sunt cererile furnizorilor de gaze

Furnizorul local de gaze motiveaza o crestere a pretului gazelor de import, in timp ce livrarea pe piata s-a facut la tarifele inghetate de ANRE anul trecut. GDF SUEZ Energy Romania a explicat in ultimele luni pentru mai multe publicatii centrale ca respectiva companie a inregistrat pierderi. Furnizorul de gaze naturale sustinea inca de anul trecut ca este in discutii cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru o majorare a pretului gazelor, dar nu a avansat nici un procent. La data respectiva, furnizorul de GDF motiva ca "pretul de achizitie al gazelor depinde de rata de schimb valutar leu/dolar, proportia intre gazul din productia interna si gazul din import in cos si de pretul gazelor importate, indexat pe pretul petrolului", a transmis compania in ianuarie pentru GdS.
"Pretul de achizitie a gazului pentru primul trimestru din 2010 este marcat de o tendinta de crestere de fond, caracterizata de: o majorare a pretului de import cu peste 4$/MW in raport cu pretul din trimestrul 4 din 2009, datorat cresterii continue a pretului petrolului in ultimele noua luni; proportia gazului inmagazinat, mai scump decat gazul curent, pentru a permite acoperirea consumului in perioada de iarna. In acelasi timp, mentionam ca exista alti doi factori care cunosc variatii importante si impacteaza pretul gazelor naturale: rata de schimb valutar leu/dolar, respectiv cosul de gaze, adica proportia intre gazul din productia interna si gazul din import in mixul pretului de achizitie pentru o luna, care poate varia in mod semnificativ in functie de temperaturile inregistrate si de impactul Legii 332 asupra clientilor interuptibili care pot beneficia de gaze din productia interna", se arata in comunicat.
Conditiile economico-sociale actuale, dar si indicatorii externi nu indica o scumpire a gazelor. Raportat la ceea ce spune furnizorul de gaze, un singur element din patru justifica o majorare a pretului, si anume cresterea gazului de import in cosul zilnic. Anul trecut, in trimestrul al doilea (potrivit ANRE), gazul s-a importat cu 370 de dolari mia de metri cubi, iar acum, doar cu 350 de dolari, potrivit datelor oficiale furnizate de Autoritatea in domeniu. Alt element luat in calcul este rata inflatiei. Pe site-ul ANRE era luata in calcul o rata a inflatiei de 4,5% anul trecut. In final, rata inflatiei a fost de 5,3%, deci o crestere de numai 0,8%. Potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR), cursul oficial leu/dolar a fost de 3,4 lei pentru un dolar in luna martie 2009 si pe tot trimestrul I al anului a fost de peste 3,3 lei pe un dolar, iar in restul anului a fost de 2,9 lei, similar cu cel din prezent. Acum, BNR afiseaza un curs de 3 lei pe un dolar si chiar de 2,9 lei zilele precedente. Alt element demn de luat in calcul este pretul petrolului pe pietele externe. Anii anteriori, furnizorii de gaze cereau cresteri de tarife ori de cate ori se scumpea barilul de petrol. Acesta a atins minimul anul trecut, in plina criza, de 33 de dolari pe baril, urcand pana la maximum 79 de dolari pe baril in octombrie 2009 (la Bursa de la Londra), cu mult sub pretul petrolului din anul 2008, cand se tranzactiona pe bursele externe cu maximum istoric 147 de dolari pe baril. Ieri, pretul petrolului a scazut de la 81 de dolari la 79,7 dolari pe baril, informeaza HotNews.ro. Anul trecut gazul de import se cumpara cu 370 de dolari pe mia de metri cubi, iar acum, cu 350 de dolari. In plus, furnizorii au castigat din rulaje, pentru ca au vandut in aceasta iarna cu milioane de metri cubi mai mult decat iarna trecuta. Cu toate acestea, furnizorii de gaze justifica faptul ca au pierderi tocmai din pricina preturilor mai scumpe ale gazului din import pe perioada gerului de lunile trecute.
Anul trecut, gazele s-au ieftinit usor
Pe fondul crizei economice, consumul de gaz a scazut vertiginos anul trecut. Dar atunci a scazut si ponderea gazelor de import in cosul national de gaze. ANRE a decis, anul trecut, ieftinirea gazului livrat consumatorilor finali de doua ori. Prima data gazele s-au ieftinit la 1 mai 2009, cu 3% la factura finala de gaz, iar de la 1 iulie, ieftinirea a fost de 5%.