B365.realitatea.net informeaza: Cea mai moderna biblioteca a Romaniei este gata! VEZI CUM ARATA (Autor: Catalin Doscas)
Lucrarile la noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei sunt la final. Se fac ultimele retusuri, in unele zone s-a trecut deja la curatenie, in timp ce angajatii bibliotecii au inceput sa aranjeze volumele pe rafturi.
Lucrarile de amenajare sunt gata. Teoretic imobilul trebuie sa fie finalizat pana pe 30 noiembrie, data la care constructorul va preda cheile noilor "locuitori": Biblioteca Nationala a Romaniei si Ministerul Culturii. Practic, muncitorii mai lucreaza ici-colo la retusuri, in timp ce in unele locuri se face deja curatenie. Cu toate acestea birocratia va mai amana o perioada darea in folosinta a cladirii. Dupa 30 noiembrie incep demersurile pentru formarea Comisiei de Receptie, care vor dura cel mult 10 zile, explica reprezentantii Ministerului Culturii.
La fata locului sunt si angajatii bibliotecii care deja au inceput sa transporte volumele de carte si sa le aseze, in anumite sectoare, pe rafturi. "Acum exista aici in jur de sapte milioane de volume. Mai sunt de adus cateva transporturi, inclusiv de la depozitele din Sibiu, pana cand atingem cifra de 12,5 milioane", sustin responsabilii cu transportul cartilor. Aceasta munca este extrem de migaloasa. Pana la a le depozita, cartile trebuie igienizate fiecare in parte. Ulterior, volumele trebuie clasate si inregistrate intr-o baza de date electronica, in functie de o serie de criterii care includ de la nume pana la anul publicarii. Pana cand totul va fi pus la punct va mai dura ceva: "Totul va fi aranjat pana la sfarsitul anului viitor", adauga reprezentantii institutiei.
Pe langa destinatia initiala, biblioteca va servi si ca centru de conferinte. Un numar impresionant de sali, concepute special in acest sens, vor fi puse la dispozitia celor interesati, contra cost, pentru organizarea de evenimente: prezentari, expozitii, lansari de carte. Veniturile institutiei vor fi rotunjite si din bani luati pe chiria restaurantului, amenajat la parter si care dispune si de o terasa, in zona dinspre Piata Unirii.
Cladirea este impresionanta, mai ales vazuta din interior. "Avem in total doua subsoluri, parter plus mezanin si inca alte sapte nivele care duc la o inaltime de 40 de metri. Numai Aula are cinci nivele. Totul se traduce in 120.000 metri patrati arie desfasurata, adica 12 hectare, din care 30.000 metri sunt destinati numai depozitelor", explica pentru B365.ro diriginta de șantier, inginer Dorina Niculescu. Pentru aproape toata aceasta suprafata au fost folosite materiale exclusiv romanești. "80 la suta dintre acestea sunt autohtone. Doar fatada atarna greu in aceasta ecuatie pentru ca a fost comandata din strainatate", mai spune diriginta.
Lucrarile la Biblioteca Nationala a Romaniei au inceput in 1986, insa dupa Momentul ’89 acestea au fost sistate. Șantierul a prins viata in martie 2009 cu o investitie anuntata de 100 de milioane de euro. Sumele alocate pentru noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei dar si pentru reabilitarea Teatrului National Bucuresti provin dintr-un imprumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului Romaniei de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si gestionat de Ministerul Culturii.