Prevederile cu privire la o eventuala scadere a preturilor chiriilor la locuinte si la spatiile comerciale s-au adeverit. In Craiova, tendinta de diminuare a acestora este vizibila.

O buna perioada de timp, pe fondul inghetarii imprumuturilor date de banci catre populatie si a devalorizarii monedei nationale in raport cu valuta, numarul craiovenilor dispusi sa-si cumpere o locuinta a scazut dramatic. Si cum nevoia de locuinte s-a pastrat constanta, proprietarii de imobile au putut creste chiria dupa bunul plac. "Acum este perioada in care se renegociaza contractele vechi si multi proprietari au mai marit putin chiria", declara, la inceputul acestui an, Nicu Radut, directorul Unic Imobiliare. Aceasta crestere voita s-a suprapus cu majorarea data de deprecierea leului in raport cu euro. Avand in vedere cursul de schimb valutar, cresterea a fost semnificativa. Daca, in prima saptamana din luna mai a anului trecut, pentru o chirie de 150 de euro se scoteau din buzunar aproximativ 550 de lei, in prezent, daca proprietarul nu a decis o majorare de chirie, se platesc 624 de lei, cu aproximativ 14% mai mult.

"Nu sunt solicitari foarte multe si exista concurenta"

Putini au fost cei care au reusit sa faca fata unor astfel de cheltuieli. Si cum sunt din ce in ce mai multe anunturi de inchiriere in Craiova, proprietarii au fost nevoiti sa scada preturile. "Preturile au scazut si la vanzari (in special la locuintele din blocurile vechi, situate in zone marginase), si la inchirieri", a spus Teodor Popescu, managerul Dorcas Imobiliare. Acest lucru a fost observat si de alti reprezentanti ai agentiilor imobiliare din Craiova. "Nivelul chiriilor este scazut. Nu sunt solicitari foarte multe si exista concurenta mare", a explicat Nicu Radut motivul acestei situatii. Acesta a precizat ca tendinta de scadere a chiriilor este mai ales la ofertele pentru spatiile comerciale sau birouri, unde ajustarea in minus a preturilor este deja de 10% (specialistii au estimat o ajustare de 15-20% pana la sfarsitul anului). Aceasta diminuare de pret era previzibila, mai ales ca, inca din februarie 2009, din cauza crizei, pe segmentul business al pietei imobiliare s-a inregistrat o stagnare, intreprinzatorii gandindu-se din ce in ce mai putin la extindere, in favoarea reducerii pe cat posibil a cheltuielilor. "Firmele nu se mai grabesc sa dezvolte activitati prin deschiderea de noi puncte de lucru. In prezent, avem spatii comerciale si de birouri situate in pozitii-cheie care, daca ar fi fost date spre inchiriere acum cinci luni, ar fi fost luate imediat. Acum insa, din cauza situatiei economice, nu se mai intampla acest lucru", observa Teodor Popescu.
In prezent, chiar daca tendinta este de scadere a preturilor, nici pe acest segment piata nu este dinamica. "In comparatie cu inceputul anului, se observa o diminuare usoara a chiriilor. Totusi, este o piata putin dinamica", a spus Cristian Clenciu, directorul agentiei CDC Imobiliare.