In Dolj exista multe persoane cu venituri de peste 3.000 de euro pe luna, dar si nevoiasi cu pensii umilitoare. Castigurile cele mai mari provin din intermedieri financiare, industria extractiva, administratie publica si armata, iar la polul opus se situeaza cei din agricultura. Banul dicteaza modul cum esti perceput in societate.

"Client de top" cu carduri "Gold" sau chiar "Platinum". Acestea sunt apelativele pe care bancile le aplica acelor clienti cu venituri mari si foarte mari. Modul cum este abordat un client depinde de culoarea cardului. Un sondaj neoficial printre marile banci din Craiova arata ca zeci de persoane fizice din Banie au salarii de peste 3.000 de euro pe luna. Intrebarea adresata de GdS a fost "Cati clienti cu carduri de debit de peste 3.000 de euro pe luna are unitatea bancara?". Raspunsurile au fost dintre cele mai interesante: "Pana in 10", "De ordinul zecilor", "Destul de multi" sau "Avem clienti Gold de ordinul sutelor, dar nu putem sa spunem cati au venituri peste 3.000 de euro".
Clientii "de top" ai bancilor sunt tratati in mod individual, prin sistemul de "private banking", unde unitatea este la dispozitia persoanei cu disponibilitati banesti importante. Clientului ii sunt gestionate plasamentele, in functie de gradul de risc stabilit de solicitant, a explicat directorul de comunicare al unei banci comerciale. Aceste institutii ii rasfata pe cei cu venituri mari cu carduri "Gold" sau "Platinum", pe cele din urma primindu-le exclusiv persoanele cu salarii de peste 3.000 de euro. "Avantajul unor astfel de carduri de clienti de top este acela ca limita maxima la descoperit de card este de 30.000 de euro. In plus, clientului 'Platinum' i se ofera anumite facilitati de rang: un pachet de reduceri la comercianti, reduceri la hoteluri si restaurante in strainatate", a spus un bancher craiovean. "Clientii nostri au salarii, de regula, de trei ori mai mari decat media pe tara, conform unui studiu, dar nu este un tratament discriminatoriu, ci reprezinta o capacitate mai mare de rambursare a imprumuturilor. Astfel, avem un grad de siguranta sporita", a precizat pentru GdS Corneliu Cojocaru, director de comunicare al unei banci comerciale.
In acelasi timp, sectiunea de "private banking" a altei banci primeste clientii doar cu recomandare din mediul de afaceri sau de la alti clienti. Persoanele care folosesc acest sistem, de regula, nu apeleaza la credite decat daca doresc sa-si cumpere vreo casa in strainatate.

3.000 de euro vs. 300 de lei... pe luna

Daca unii craioveni inregistreaza venituri de peste 3.000 de euro, mii de oameni traiesc in saracie. Casa Judeteana de Pensii (CJP) informeaza ca in Dolj sunt multe persoane care primesc de la stat pensia minima de 300 de lei, introdusa in plata luna aceasta. "Dupa ce am comparat datele, a rezultat ca 16.323 de persoane din Dolj beneficiaza de pensia minima de 300 de lei", a precizat Ileana Ciutan, directoarea CJP Dolj.
Venituri mari, venituri mici

Ultima statistica oficiala pe Dolj, pe anul 2007, efectuata de Directia Regionala de Statistica, arata ca salariile cele mai mari s-au inregistrat in domeniul intermedierilor financiare, cu un castig mediu net de 2.146 de lei la inceputul lui 2008. Urmeaza industria extractiva, cu salariu mediu net de 2.118 lei si administratia publica si armata, cu 1.745 de lei. Cei care lucreaza in energie electrica, termica, gaze si apa au o medie a salariului de 1.546 de lei pe luna. La polul opus se situeaza activitati care aduc venituri mari patronilor, dar angajatilor, nu. Este vorba despre hoteluri si restaurante (563 de lei pe luna), comert (651 de lei), agricultura (727 de lei) si constructii (865 de lei). Pe la mijlocul clasamentului se situeaza invatamantul (1.232 de lei), tras in sus de cel universitar, si sanatatea (1.036 de lei).
Card negru la englezi
Daca la romani nu au aparut decat cardurile Gold (aur) si cele Platinum (platina), englezii au inventat o treapta superioara: cardul negru (Black card), destinat clientilor "de milioane".