' Evolutia bursei de valori Bucuresti
Saptamana aceasta piata de capital s-a situat pe un trend de consolidare, in nici una din sedintele de tranzactionare indicele BET neinregistrand o variatie mai mare de 1%. Pe de alta parte, investitorii se asteapta la aprobarea majorarii de capital de la SIF Transilvania (SIF3), ceea ce a dus la aprecierea acestei actiuni cu 8,96%. Toate celelalte SIF-uri au fost astfel influentate pozitiv si indicele BET-FI a castigat 5,73%. Volumele de tranzactionare sunt similare cu perioada anterioara, media zilnica a schimburilor fiind de 47,9 mil. RON, din care 65% in sectorul SIF. SNP Petrom (SNP) a semnat contractul de cumparare de biodiesel de la Prio Biocombustibil, o companie a grupului portughez "Martifer". Pentru acest an se preconizeaza o cantitate livrata de 20.000 de tone, iar pentru anul viitor 50.000 de tone. Conform celor mai recente reglementari in domeniu motorina va trebui sa contina cel putin 2% biodiesel. Pentru a realiza investitiile necesare alinierii la aceste standarde, SNP va cheltui 8 mil. EUR. Miercuri SIF Oltenia (SIF5) a cumparat un 2,25 mil. actiuni SNP, la un pret mediu de 0,5533 RON/actiune. Valoarea tranzactiei a fost in valoare de 1,25 mil. RON. De la inceputul anului SIF5 a cumparat, prin intermediul a trei tranzactii, 6,75 mil. actiuni SNP, crescandu­si participatia in actiuni SNP la 0,88%. In perioada 15-30 aprilie, activitatea de productie a Rompetrol Rafinare (RRC) va fi intrerupta pentru operarea unei revizii tehnologice programate. Costurile modernizarilor catalizatorului din instalatia de reformare catalitica, principala operatiune programata, sunt estimate la aproximativ 5,5 mil. USD. In ciuda opririi activitatii de rafinare, furnizarea combustibililor catre clientii RRC nu va avea de suferit, acesta fiind asigurata din stoc. Aeroteh Bucuresti (AER) a hotarat in AGA din 12 aprilie acordarea unui dividend in valoare de 0,3327 RON/actiune. Vor beneficia de acest drept actionarii inregistrati la Depozitarul Central la data de 3 mai. De luni, 16 aprilie, actiunile Alumil ROM Industry (ALU) vor fi disponibile la tranzactionare la BVB. Compania a anuntat convocarea AGA pentru 17 mai pentru aprobarea situatiilor financiare si propunerea de distribuire a unui dividend brut in valoare de 0,36 RON/actiune.
Vineri, ALU a publicat rezultatele preliminare aferente exercitiului financiar 2006. Vanzarile companiei au inregistrat un nivel de 96,36 mil. RON, in crestere cu 21% comparativ cu 2005. Profitul aferent este de 13,74 mil. RON, cu 43% mai mare decat in anul anterior.
Evolutia pozitiva a profitului net a fost influentata in proportie de 80% de cresterea consistenta a rezultatului din exploatare. De asemenea, o contributie importanta a avut-o si activitatea financiara. Astfel, pe fondul aprecierii monedei nationale fata de moneda europeana, ALU a obtinut diferente favorabile de curs de 3,25 mil. RON.
 
' Perspective
Este de asteptat ca interesul investitorilor in actiuni ALU sa fie unul pozitiv, mai ales datorita perioadei relativ mari de la finalizarea ofertei publice. Daca luam in calcul pretul din oferta, de 4,6 RON/actiune, si rezultatele preliminare pe 2006, actiunile ALU inregistreaza un multiplicator al profitului 10,46 si al capitalurilor proprii de 6,02.
SIF Banat Crisana a continuat urcarea in topul lichiditatii, ajungand pe primul loc saptamana trecuta. Este foarte posibil ca motivul sa fie o redistribuire a pachetelor mari, dupa anunturile recente de depasiri ale pragurilor concertate de 1%. De aceea credem ca evolutia foarte lichida a SIF1 va continua.
Rubrica realizata de: SSIF KD Capital Management S.A.
Tel:0216500446;Fax:0216500448