Intermediarii de contracte de munca, asa-numitii samsari, s-au imbogatit de pe urma romanilor plecati la munca in Spania. ßi asta pentru ca cei 40.000 de romani care muncesc pe plantatiile spaniole de capsuni baga anual in buzunarele unor intermediari de contracte de munca in jur de 12 milioane de euro, desigur, suma incasata ilegal. Potrivit Mediafax, muncitorii se plang ca autoritatile romane si spaniole cunosc fenomenul, dar nu fac "mare lucru" pentru a-l impiedica. Problemele legate de contractele de munca pentru Spania sunt semnalate de peste un an de muncitorii romani. Ei reclama disparitia contractelor nominale trimise de angajatorii spanioli, documentele fiind "ratacite" de functionari ai consulatului spaniol. Asa reiese din datele Departamentului de Munca in Strainatate (DMS) si Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM).
Un muncitor roman care a lucrat in trecut la angajatorul spaniol are sansa sa obtina un nou contract daca angajatorul a fost multumit de prestatia sa. Asa ca ii intocmeste un contract de munca nominal si i-l trimite. Numai ca acele contracte, in loc sa ajunga la Ambasada Spaniei si apoi la Oficiu, ajung la diferite persoane, care, in loc sa i-l inmaneze, ii percep intre 300 si 500 de euro ca "sa-l rezolve" pe om, potrivit Mediafax, care citeaza surse din cadrul OMFM.
Muncitorii reclama ca le sunt cerute aceste sume pentru a intra in posesia contractului, desi acesta este trimis gratuit. De multe ori insa documentele nu ajung la ei, acestea fiind falsificate si folosite pentru a trimite alte persoane la munca in Spania. Plangerile muncitorilor romani au fost preluate si de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a deschis o ancheta in acest caz.
Lipsa de transparenta, control si gestiune a modului si conditiilor in care se obtin contracte nominale de lucratorii romani pentru a munci in Spania, precum si aparitia intermediarilor genereaza mari prejudicii muncitorilor romani si angajatorilor spanioli. (S.M.)