Salariul mediu in Romania s-ar putea dubla sau tripla pana in 2010, potrivit unor consultanti de resurse umane, citati de revista a€žBusiness Magazina€œ si preluati de Mediafax.
Daca estimarile lor sunt justificate, in doar cinci ani, salariul mediu net ar creste la 400 sau 600 de euro, de la 203 euro cat este in prezent. Previziunile lor optimiste nu sunt insa sustinute de Comisia Nationala de Prognoza, care a estimat pentru 2010 un salariu mediu pe economie de 337,1 euro.
Unii analisti economici sunt chiar mai optimisti si spun ca peisajul salarial romanesc se va apropia in 2010 de cel de astazi din Slovenia, Malta, Cipru sau Portugalia, unde salariile sunt de patru si de cinci ori mai mari. Ei pornesc de la ideea ca salariul mediu net a crescut in ultimii ani cu peste 20%, de la an la an.
Potrivit sursei citate, cele mai mari salarii pentru top management in 2010 vor fi in banci, finante, companii producatoare de bunuri de larg consum, IT&C, firme de portofoliu detinute de fonduri de investitii, consultanta legala si de business.
Cele mai bine platite industrii vor fi petrol si gaze, tutun, banci, intermedieri financiare, transporturi aeriene, tehnologia informatiei, produse farmaceutice.