Incepand cu 1 aprilie salariile din domeniul ramurii transporturi vor creste cu 15%, in urma finalizarii negocierilor Contractului Colectiv de Munca (CCM) intre reprezentantii sindicatelor si patronatelor din acest domeniu.

Potrivit prim-vicepresedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor Soferilor din Romania (FNSSR), Hristache Bogatu, saptamana trecuta au fost finalizate negocierile purtate in ultimele saptamani intre reprezentantii federatiei sindicale si ai organizatiei patronale reprezentative din transporturi, respectiv FNSSR si Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania.

"Negocierile au decurs normal si am obtinut ca, incepand cu data de 1 aprilie, salariile sa creasca cu 15%. De asemenea, au mai fost si alte modificari aduse la Contractul Colectiv de Munca, fiind vorba in special de adoptarea prevederilor acestuia la legislatia actuala in domeniul muncii, in principal la prevederile privitoare la sanatatea si securitatea in munca", a precizat Hristache Bogatu.

La nivelul judetului Galati, de majorarea cu 15% a salariului de baza minim brut vor beneficia aproximativ 5.000 de soferi profesionisti, membri ai filialei locale a FNSSR. Potrivit prevederilor noului contract, la nivelul fiecarui agent economic care-si desfasoara activitatea in domeniul transporturilor se poate negocia un nou salariu minim brut, daca exista posibilitati financiare, luandu-se ca baza de incepere a tratativelor cuantumul salariilor minime stabilite pentru ramura.

Astel, incepand cu data de 1 aprilie, salariul de baza minim brut pentru soferii grupei 1 de autovehicule (autoturisme avand o capacitate de maxim 8 locuri) este de 17,466 milioane de lei vechi, in timp ce conducatorii grupei 1 de autovehicule (tractoare, remorci, sau autoturisme cu o capacitate cuprinsa intre 9 si 29 de locuri) vor avea un salariu de baza minim brut de 17,901 de lei vechi.

In ceea ce priveste grupa a 3-a de autovehicule (tractoare, remorci cu o capacitate cuprinsa intre 10 si 19 tone sau autovehicule cu o capacitate cuprinsa intre 30 si 48 de locuri), salariul de baza minim brut este de 19,931 milioane de lei vechi in timp ce salariul de baza minim brut pentru conducatorii de tramvaie, troleibuze si autovehicule cu o capacitate de peste 20 de tone va fi de 21,862 milioane de lei vechi.