Gandul.info informeaza : Guvernul si NOUA SALA POLIVALENTA de 60 milioane de euro: "Reprezinta si o trimitere la forma vegetala a unei paduri desfrunzite"
Sala de sport multifunctionala care va fi construita in Bucuresti, pe locul patinoarului "Mihai Flamaropol", va avea 16.000 de locuri si va costa aproximativ 60 de milioane de euro, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern postat pe site-ul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
Nota de fundamentare a hotararii de Guvern descrie cu bogatie de detalii arhitectura viitoarei sali multifunctionale:

· "Anvelopanta reinterpreteaza, intr-o maniera contemporana, ideea porticului clasic, realizand un spatiu de tranzitie intre interior si exterior foarte potrivit climei locale. Dinamismul specific functiunii gazduite transpare in imaginea exterioara prin dispunerea aleator variata si inclinata fata de planul vertical al "coloanelor". Modul in care aceste elemente se profileaza pe invelisul curbat al salii reprezinta si o trimitere la forma vegetala a unei paduri desfrunzite", se arata in nota care a stat la baza hotararii de guvern.
· "Elementul de umbrire care defineste totodata si principalul volum al salii este realizat dintr-un ecran translucid, cu sectiune curba si structura proprie de sustinere agatata de structura de rezistenta a salii. Acest element filtreaza lumina actionand ca un parasolar, ascunde echipamentele tehnice destinate ventilarii, racirii si altor instalatii necesare ale salii si creeaza un invelis uniform, subliniind forma compacta a cladirii", mentioneaza documentul oficial.
Nota specifica faptul ca, in prezent, in Romania nu exista o astfel de sala de sport multifunctionala, care sa corespunda standardelor internationale pentru pregatirea sportivilor si organizarea de competitii internationale, ceea ce "obliga sportivii romani sa evolueze in competitiile oficiale (Campionate Mondiale, Europene, Cupe europene etc.) organizate in spatii improprii, fara dotari, la nivel de competitivitate redus".
Investitia se va derula pe trei ani, incepand cu 2011 si va necesita o contributie financiara de la bugetul de stat de 13 milioane de lei in primul an, 130,2 milioane lei in cel de-al doilea si 117,2 milioane lei in al treilea.
MDRT asteapta, timp de cinci zile, pana pe 13 august, observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ, se precizeaza pe site-ul ministerului.
Hochei, handbal, baschet, gimnastica, tenis de masa, box
Sala de sport multifunctionala este conceputa pentru a putea gazdui activitati sportive, precum hochei, handbal, baschet, gimnastica, tenis de masa, box, etc. "Modul de realizare va permite omologarea acesteia pentru competitii internationale", se arata in nota de fundamentare. "In afara jocurilor sportive, sala va putea gazdui activitati culturale, cum ar fi congrese/conferinte profesionale, concerte de scena, etc", mentioneaza sursa citata.
Sala polivalenta va fi construita de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), prin Compania Nationala de Investitii (CNI), pe un teren situat in Complexul Sportiv National "Lia Manoliu", in zona patinoarului "Mihai Flamaropol", care va fi pus la dispozitie cu titlu gratuit Ministerului Dezvoltarii de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Tiriac si "gluma proasta"

In luna iunie omul de afaceri Ion Tiriac a declarat ca ridicarea unei sali polivalente pe amplasamentul Patinoarului "Mihai Flamaropol" din Bucuresti, asa cum intentioneaza ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, este o "gluma proasta". Ministrul Elena Udrea a revenit ulterior cu lamuriri suplimentare, precizand ca pentru constructia noii sali polivalente se va utiliza inclusiv un teren aflat in cadrul Complexului Lia Manoliu.
Ministrul Elena Udrea a spus atunci ca este alaturi de marii sportivi romani si asteapta ca si ei sa ii fie alaturi in constructia salii polivalente de la Bucuresti.
"Constructia in Capitala a unei sali polivalente moderne si multifunctionale este un vis de douazeci de ani al bucurestenilor si al sportivilor de performanta. In scurt timp, vom transforma acest vis in realitate. Am gasit, in cadrul Complexului "Lia Manoliu", un teren aflat in proprietatea statului care pare a fi optim pentru realizarea unui asemenea obiectiv. Sper ca Romania sa intre, in sfarsit, in randul tarilor care gazduiesc, in arene de acest tip, competitii sportive de prestigiu. Sunt alaturi de marii sportivi romani care aduc beneficii de imagine incomensurabile tarii noastre si astept ca si ei sa fie alaturi de mine in constructia salii polivalente de la Bucuresti", declara la acea vreme ministrul Turismului, intr-un raspuns trimis la solicitarea gandul.
Omul de afaceri Ion Tiriac spusese anterior, intr-o conferinta de presa, ca locul cel mai bun pentru constructia salii polivalente ar fi fost zona Otopeni.

Hotel si restaurant pentru sportivi

In cadrul complexului, exista deja sali de antrenamente pentru gimnastica, haltere, judo, box sau atletism, sali care sunt folosite in prezent de loturile nationale sau olimpice. Totodata, in cadrul aceluiasi complex, exista deja doua bazine de inot acoperite, precum si un bazin de inot descoperit, un stadion de atletism, patinoarul acoperit "Mihai Flamaropol", dar si terenuri ale Federatiei Romane de Baschet cu sala pentru jocuri. Tot in cadrul complexului exista un hotel si un restaurant pentru sportivi, fiind astfel asigurate si spatii de cazare.

1.700 de locuri de parcare

Sala polivalenta va beneficia de o parcare subterana de aproximativ 700 de locuri, conform normativelor legale in vigoare. In plus, pe langa locurile de parcare de la subsolul cladirii, exista si teren liber pe care pot fi amenajate inca aproximativ 1.000 de locuri de parcare.
In luna aprilie, Compania Nationala de Investitii (CNI), aflata sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii, a anuntat ca vrea sa contracteze lucrari de proiectare si constructie a unei sali polivalente de 20.000 de locuri in Bucuresti, proiect estimat la 50 milioane euro, fara TVA. Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare este 1 iulie, iar contractul va dura 30 de luni de la data atribuirii, conform unui anunt de intentie al CNI. Proiectul va fi finantat de la bugetul de stat, prin cel al MDRT, si alte surse legal constituite, potrivit anuntului.