Conform unei hotariri a Guvernului, lista neagra cu societati de stat monitorizate pentru ca inregistreaza pierderi s-a micsorat substantial.
Pe baza indicatorilor economico-financiari din perioada 2005-2006, au fost eliminate de pe lista 33 de companii. Au mai ramas 16 asupra carora AVAS va trebui sa hotarasca in termen de sase luni daca vor fi privatizate, restructurate sau lichidate.
Printre fericitii castigatori se numara societati ca Romgaz, Electrica, Metrorex, Aeroportul International Henri Coanda, Posta Romana sau Tarom, care au reusit sa demareze programe care le pot garanta viabilitatea. Si vor avea de acum libertate totala in a-si intocmi planurile de afaceri. Au ramas pe lista 16 societati intre care Termoelectrica, Electroputere, Rulmentul sau Tractorul Brasov. Acestea din urma inregistreaza in continuare pierderi si intarzieri la plata facturilor, motiv pentru care nu vor putea face majorari salariale. AVAS are sase luni pentru a realiza privatizarea, restructurarea sau lichidarea voluntara a acestor societati si, paralel, luarea unor masuri de protectie sociala a persoanelor disponibilizate prin concedieri colective.
Dupa cum a hotarit Guvernul, personalul de la aceste societati, care nu este preluat ca urmare a privatizarii sau vanzarii de active, va primi la momentul concedierii o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie.
Angajatii de la societatile care au fost scoase de pe lista neagra vor putea primi salarii mai mari. Ministerul Justitiei
"a avizat cu observatii" proiectul de Ordonanta a Guvernului privind amanarea aplicarii Legii 85/2006 referitoare la procedura insolventei la un numar de operatori economici.
Potrivit Biroului de presa al MJ, observatiile au fost expres mentionate in sedinta de Guvern si in actul normativ in momentul avizarii acestuia de catre ministrul Justitiei.