Persoanele care obtin venituri numai din activitati independente trebuie sa isi declare lunar veniturile obtinute la CNAS, CNPAS si ANOFM. Pe langa aceste declaratii, romanii sunt nevoiti sa achite lunar si darile catre aceste institutii.
Desi termenul limita de depunere a declaratiilor si de achitare a impozitelor expira maine, functionarii publici inca nu stiu cum se aplica noile norme ale Codului Fiscal si se contrazic in declaratii.
Romanii care obtin venituri numai din activitati independente (PFA, drepturi de autor, conventie civila) ar putea fi buni de plata daca nu isi achita pana maine, 25 august 2010, primele dari la stat.
Conform legii, aceste persoane trebuie sa depuna la fiecare institutie in parte, declaratiile individuale privind venitul incasat in iulie.
Romanii sunt obligati sa mearga atat la casele judetene de pensii, la cele de sanatate, cat si la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
Pe langa declaratii, romanii vor fi nevoiti sa isi achite si o parte din aceste dari catre stat. Este vorba de indemnizatiile pentru somaj si cele pentru pensii.
In privinta asigurarii de sanatate, aceasta se achita trimestrial, conform Codului Fiscal, au declarat surse din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Persoanele trebuie sa stea la cozile infernale de la fiecare institutie in parte pentru a fi la zi cu plata indemnizatiilor. In caz contrar, potrivit normelor metodologice, amenzile ar putea fi intre 2.500 si 5.000 de lei. Aceleasi norme mai indica si faptul ca urmatoarele venituri nu constituie venituri de natura profesionala si pentru acestea nu se vor plati dari catre stat:
veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
veniturile din investitii;
veniturile din pensii;
veniturile din activitati agricole;
veniturile din premii si din jocuri de noroc;
veniturile din transferul proprietatilor imobiliare;
venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie.
veniturile din alte surse, definite conform art.78 alin. (1) lit. a) - d) si alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Normele metodologice au fost facute publice la sfarsitul lunii iulie 2010, dar legea a intrat in vigoare la data de 1 iulie si se aplica retroactiv si la companii.
Termenul de achitare a noilor impozite la bugetul de stat expira pe 25 august, adica peste doar o zi, iar functionarii publici inca nu stiu cum se aplica noul Cod fiscal.
Activitatile independente desfasurate ii obliga pe oameni sa incheie singuri contracte cu institutiile de asigurari. Este vorba despre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Casa Nationala de Pensii si Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca aferentele judetului de care apartin.
Potrivit legii, romanii care obtin venituri numai din activitati independente (PFA, drepturi de autor, conventie civila) vor fi nevoiti sa plateasca lunar 10,5% din venituri la Casa Nationala de Sanatate.