Desi specialistii in domeniul financiar, alaturi de reprezentantii Bancii centrale si chiar de oficiali ai unor banci comerciale, ne sfatuiesc sa economisim mai mult in moneda nationala, potrivit unor statistici numarul conturilor bancare in valuta este in continua crestere, iar cel al conturilor in lei este in scadere. Cu alte cuvinte, romanii, din diverse ratiuni, au ramas cu o incredere neschimbata fata de euro si dolar, incredere care creste o data cu apropierea integrarii in Uniunea Europeana.
Numarul conturilor bancare in valuta este in continua crestere, iar cele in lei in scadere, anunta siteul GhiseulBancar. Daca la inceputul lui 2005, mai precis in aprilie, existau, conform datelor BNR, 3,4 milioane de conturi in valuta, dupa cinci luni, adica in septembrie, numarul lor a ajuns la 4 milioane. In aceeasi perioada, numarul conturilor in lei a scazut de la 29,5 milioane la 29,4 milioane. Printre principalele cauze ar fi liberalizarea contului de capital probabil si iminenta aderare la UE. Dar e interesant de mentionat si faptul ca bancile bonifica mai bine conturile in valuta decat in lei! GhiseulBancar a efectuat un studiu cu ofertele a 24 de banci si a constatat ca dobanda medie la un cont in lei deschis de persoanele fizice este de 0,24% pe an, in timp ce pentru conturile in euro bancile platesc in medie o dobanda de 0,36% pe an sau 0,37% pentru conturile in dolari.

0,24% pe an - dobanda medie la depunerile in lei

Daca discutam de conturile in euro, spre deosebire de dobanda la depozite, dobanda practicata de banci in cazul conturilor curente deschise de persoanele fizice prezinta un caracter nuantat de omogenitate. De asemenea, media dobanzilor pentru disponibilitatile din contul curent este de 0,24%/an. Din cele 24 de banci analizate, este interesant faptul ca banci precum Bancpost si Banca Comerciala Carpatica nu bonifica dobanda pentru sumele din contul curent, iar Citybank este banca la care in decembrie nu se mai puteau deschide nici depozite, nici conturi curente, din cauza unor modificari legate de procedurile de constituire ale acestora.

0,36% pe an - dobanda medie la depozitele in euro

In ceea ce priveste conturile in euro, doua banci nu vor fi luate in considerare. Este vorba de Citybank si de CEC. Cea de-a doua banca nu opereaza cu valuta inca. Media dobanzilor este de 0,36%, mai mare cu 0,12 puncte procentuale decat cea de la lei. Dobanzile oscileaza intre valoarea minima de 0,10% si 1%. Banca Comerciala Carpatica, desi are o imagine neconturata pe piata financiar-bancara din Romania, este fruntasa clasamentului, oferind dobanda de 1%/an. Pe locul doi se regaseste Banca Transilvania, iar cea mai frecventa dobanda este cea de 0,5%/an.

0,37% pe an - dobanda medie la depozitele in dolari

Conturile curente in dolari pot fi deschise la aceleasi 22 de banci ce ofera conturi curente in euro. Media dobanzilor este de 0,37%, iar valorile dobanzilor oscileaza tot intre 0,1% si 1%. Fruntasa clasamentului este, pentru a doua oara, Banca Comerciala Carpatica (1%), urmata insa de Egnatia (0,75%). Cele mai multe dintre banci ofera o dobanda mai mare decat cea medie, de 0,5%.