Saracia si lipsa de interes a romanilor fac ca piata de asigurari sa aiba o crestere lenta. 22% dintre romani nu sunt interesati sa-si asigure locuinta, in timp ce o majoritate covarsitoare de 66% declara ca nu au bani pentru asigurari. Potrivit datelor centralizate de Institutul National de Statistica, doar 4,3% dintre romani si-au asigurat locuintele in perioada iunie 2004-mai 2005. Procentul difera insa pentru mediul rural si urban. Astfel, din mediul rural doar 1,8% dintre romani si-au asigurat locuintele, in timp ce in mediul urban, procentul celor care si-au asigurat locuintele este de 6,2%. La familiile de patroni, care isi puteau permite asigurarea casei, principalul impediment a fost dezinteresul fata de acest subiect.
In ceea ce priveste asigurarea caselor in functie de anul de constructie, cele facute inainte de 1940 au fost asigurate doar in proportie de 3%. Locuintele construite dupa 1989 au fost asigurate insa intr-o proportie de 8%, mai mare fata de cele vechi.

A scazut numarul furturilor din locuinte

In cele 3% de gospodarii din total care au suferit pagube, cele mai intalnite daune au fost cele cauzate de inundatii, 52,8%. Urmatoarele ca frecventa sunt pagubele produse prin furt (17%) si cele generate de moartea pasarilor de curte (16%).
Furturile din locuinte s-au diminuat fata de acum un an, doi cand 62 de case din 10.000 au fost jefuite. In perioada iunie 2005-mai 2006, doar 53 de case din 10.000 au mai fost jefuite. Principalele tinte ale hotilor de locuinte au fost batranii (42,9%) si salariatii ( 26,1%). In mediul rural s-au produs mai multe furturi (19,1%) decat in mediul urban unde s-au produs in proportie de 15,9%.
In mediul urban, pagubele au fost cauzate in proportie de 75% de inundatii naturale, de functionarea defectuoasa a unor instalatii sau de neatentia persoanelor.