Cresterea somajului, deprecierea leului si scumpirea creditelor i-au determinat pe romani sa nu mai viseze la achizitionarea unei case sau masini. Dintre cei intervievati, circa 80% sunt convinsi ca in urmatorul an nu vor cumpara o locuinta sau un automobil, deoarece nu au suficiente economii si nu vor sa mai apeleze la banci.

Situatia economica se va inrautati

In Romania, 56% dintre respondenti considera ca situatia economica se va inrautati in urmatoarele 12 luni si doar 15% sunt mai optimisti, considerand ca va exista o imbunatatire in evolutia acesteia.
Cea mai mare parte a romanilor se tem mult sau foarte mult de cresterea somajului, a taxelor si impozitelor, de scumpirea creditelor, a alimentelor, combustibililor si utilitatilor sau de devalorizarea leului in raport cu principalele valute.
Romanii se tem foarte mult de cresterea taxelor si impozitelor, respectiv 46%, in timp ce 32% dintre respondenti considera ca acest fenomen ii va afecta in masura mare. Deprecierea leului, scumpirea creditelor si cresterea somajului sunt alte elemente de care romanii se tem in proportie ridicata.
Astfel, 71% dintre respondentii sondajului realizat in luna februarie de firma de cercetare de piata Synovate au declarat ca se tem foarte mult sau mult de devalorizarea leului fata de alte valute, in timp ce 62%, respectiv 60% dintre persoanele intervievate au afirmat ca sunt ingrijorate mult sau foarte mult in privinta scumpirii creditelor si cresterii somajului.
De asemenea, aproape jumatate dintre cei chestionati cred ca in 2009 vor fi foarte afectati de cresterea preturilor la utilitati (48%) si la alimente (47%). Acestora li se adauga 32% dintre respondenti, care afirma ca sunt ingrijorati intr-o mare masura in legatura cu scumpirea tarifelor la utilitati si alimente.
In plus, 67% din respondenti considera ca vor fi afectati intr-o foarte mare sau mare masura de cresterea pretului combustibilului, cunoscut fiind faptul ca acest lucru genereaza scumpiri la majoritatea categoriilor de bunuri si servicii.
Din domeniile pe care cea mai mare parte a oamenilor le vad afectate de situatia economica in viitorul apropiat fac parte industria auto, constructiile si agricultura. Totusi, in medie, 20% dintre cei chestionati sunt ceva mai increzatori si considera ca aceste domenii vor fi afectate, dar nu intr-o masura care sa ingrijoreze foarte mult.
Respondentii la sondaj, res-pectiv 52% si 55% dintre acestia, considera ca sectorul asigurarilor, respectiv al comunicatiilor, vor fi afectate mult sau foarte mult de criza economica actuala. In plus, peste 60% dintre persoanele intervievate cred ca sectorul financiar-bancar si sistemul sanitar vor fi afectate mult sau foarte mult.