Consumul de alimente tine pasul cu puterea de cumparare. Aceasta teorie se aplica cu succes si la romani care, potrivit datelor statistice, mananca mult mai putin decat europenii din tarile dezvoltate. Astfel ca, desi per total consumul de alimente a crescut anul acesta fata de 2004, mancam mult mai putina carne, oua si lapte decat vecinii nostri din Occident. Romanii au consumat mai putina faina de grau si secara în prima parte a anului, consumul înregistrand o scadere cu 5,2 kg fata de anul trecut, de la 52,2 kg/ locuitor în 2004 la 47 kg/locuitor în 2005, arata datele statistice ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Statistica MAPDR releva faptul ca au mai fost înregistrate în prima parte a anului scaderi ale consumului la unt, margarina, malai si orez.
In schimb, la produse precum laptele, carnea si ouale, in prima jumatate din 2005 romanii au consumat mai mult fata de perioada similara a lui 2004. La carne si produse din carne (porc, pui, vita, oaie) consumul mediu în Romania a fost în prima jumatate a anului de 24,1 kg/ locuitor, mai mult cu 2,3 kg decat în perioada similara din 2004, dar mult mai putin decat media înregistrata în tarile europene. Asta pentru ca, in tari precum Franta, Germania, Italia, Olanda sau Anglia, consumul anual de carne înregistreaza o medie situata între 60 si 100 kg/ locuitor. La oua, consumul a crescut de la 147 de bucati pe om, în prima jumatate a anului trecut, la 157,5 oua pe locuitor în acest an. In Europa, la consumul de oua olandezii detin suprematia cu peste 442 bucati/locuitor/an, fiind urmati de francezi, cu 299 de bucati.