O comparatie intre Romania si celelalte state membre ale Uniunii Europene ne arata ca tara noastra s-a aliniat deja la preturile practicate in marile capitale europene, insa salariile romanilor sunt cu mult in urma celor practicate in UE.
Astfel, potrivit unui studiu realizat de un post de televiziune, romanii platesc doar cu cativa lei mai putin pentru o paine fata de englezi, dar cu mult mai putin fata de italieni. In schimb, pentru a face un plin la masina, preturile sunt asemanatoare, ca si pentru o cina la restaurant, care este la fel de scumpa pentru romani ca si pentru englezi, adica aproximativ 17 lei pentru doua persoane. In ceea ce priveste berea, romanii si italienii platesc la fel, adica aproximativ trei lei.
Daca preturile din Romania sunt aproximativ egale cu cele din Anglia sau Italia, nu acelasi lucru se poate spune si despre salarii, unde gasim diferente foarte mari. Astfel, daca salariul mediu brut al unui roman este putin peste 300 de euro, un italian castiga de aproape cinci ori mai mult, adica 1.560 de euro, iar un englez cam de opt ori mai mult. (S.N.)