Anul trecut romanii din Italia au trimis in tara 800 milioane de euro, desi sumele trimise acasa de imigrantii din Italia au scazut pentru prima data cu -5,4% in 2010, transmite Romanian Global News, care citeaza Gazeta Romaneasca.
Potrivit datelor Fundatiei Leone Moressa fiecare strain a trimis acasa 1.508 euro, iar cu 6,4 de miliarde de euro bani trimisi in 2010, scaderea este de 5,4% fata de anul precedent. In medie, suma trimisa in patrie de fiecare strain este de 1.508 euro anual: in scadere de la 1.734 de euro inregistrati in 2009. In total, aceste fluxuri de bani echivaleaza cu 0,41% din Pib-ul italian.
Datele au fost difuzate de Fundatia Leona Moressa din Venezia, potrivit careia "criza a pus la grea incercare finantele imigrantilor, care au fost constransi sa reduca acea parte din economii care inainte era trimisa in tarile de origine, astazi fiind pastrata pentru a se putea garanta un nivel suficient de supravietuire". La baza scaderii, insa, sta si decizia multor straini de a-si reuni familia in Italia.
Cel mai mult trimit asiaticii: peste 3 miliarde de euro, insemnand 47,7% din toate fluxurile monetare. Restul este impartit intre tarile europene (27,4%), africane (12,5%) si americane (11,6%). Scaderea numarului de transferuri s-a facut simtita putin peste tot: Asia a atins -9,5% si Africa - 4,5%. Catre tarile europene insa, in primul rand spre Romania, fluxurile au crescut cu 4,2%.
In ce priveste fiecare tara in parte, China este in varful clasamentului, cu un total de 1,7 miliarde de euro in 2010, echivalentul a 9.000 de euro de fiecare imigrat. A doua tara de destinatie este Romania, unde au fost trimisi anul trecut 800 de milioane (-3%). Filipinezii, pe locul trei, au trimis 712 milioane in 2010.
Fluxul din Italia pleaca in principal din provincia Roma, care cu 1,7 miliarde de euro insumeaza peste un sfert din totalul sumelor trimise acasa. Urmeaza Milano, Napoli, Firenze si Prato. Aceasta din urma este zona in care aproape totalitatea sumelor trimise (90,5%) se indreapta catre tara asiatica. Romania este, in schimb, prima tara de destinatie pentru Torino, Brescia si Verona, iar pentru Filipine este Bologna.
Romanian Global News reaminteste ca intregul buget al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, care gestioneaza problematica celor 10.000.000 (zece milioane) de romani din afara frontierelor are un buget doar de putin peste 1 milion de euro!