Estimarile arata ca in Romania exista deja 20.000 de locatii care accepta plata prin intermediul cardurilor. Specialistii anticipeaza ca, pana la finele acestui an, una din zece tranzactii realizate prin intermediul cardului sa fie pentru cumparaturi de bunuri sau servicii de la comercianti. Asta pentru ca posesorii de carduri se limitau pana in prezent doar la a efectua operatiuni de scoatere de cash din bancomate. Iar aceasta limitare avea doua cauze. Una era cea care tine de mentalitate (tot mai bine este sa ai banii in buzunar!), iar cealalta tinea de numarul relativ limitat de magazine si alte locatii unde se poate plati cu cardul.
Ultimele statistici ale unui mare operator de carduri arata ca, in perioada iunie 2004-iunie 2005, reteaua locatiilor comerciale a crescut cu 35% in vreme ce numarul platilor prin card a crescut cu 113%.
Astfel, pe langa supermarketuri, hoteluri si benzinarii multe alte magazine au inceput sa-si introduca sisteme specializate de citire a cardurilor (POS-uri) in vederea efectuarii platilor. Chiar si furnizori de servicii publice, restaurante, agentii de turism au introdus in ultima perioada POS-uri, dezvoltand astfel reteaua nationala de comercianti care accepta plata prin card.
Potrivit datelor furnizate de specialistii din domeniu, in Romania exista 24 de emitenti de carduri. Dintre acestia, BCR detine pozitia de lider autoritar pe piata cardurilor (cu 14 tipuri de carduri) si este urmata de Bancpost, BRD si Raiffeisen Bank, care vine puternic din urma.
De asemenea, numarul de carduri existente pe piata romaneasca la jumatatea acestui an este de peste 6,1 milioane de exemplare, iar valoarea tranzactiilor inregistrate prin intermediul cardurilor se ridica, potrivit statisticilor Bancii Nationale, la peste 7,3 milioane de lei noi.

Visa si Master Card domina piata

Dupa cum se stie si piata noastra este dominata de catre cei doi mari operatori mondiali de carduri Visa si Master Card. Potrivit unor estimari, Master Card a emis mai multe carduri in Romania decat Visa.
Astfel, in timp ce pe piata romaneasca sunt circa 2,8 milioane de carduri de tip Visa, compania Master Card, care mai administreaza si cardurile Maestro si Cirrus, a emis pentru romani peste 3 milioane de carduri. Cam 10% din cardurile emise sunt carduri de credit, in timp ce restul sunt de debit, iar Banca centrala sustine ca se pot scoate bani si se pot face plati prin intermediul cardurilor in peste 3.000 de bancomate raspandite in intreaga tara.