Raportorul Parlamentului European privind reglementarea serviciilor de telefonie mobila in roaming, eurodeputatul PNL Adina Valean, si-a prezentat raportul pe tarifele in roamning, mentionand ca romanii vor plati maxim 11 eurocenti pe sms in roaming, daca regulamentul propus va fi adoptat de UE in acest an.
Potrivit unui comunicat de presa remis miercuri publicitatii, europarlamentarul PNL Adina Valean si-a prezentat, marti, raportul reglementarea serviciilor de telefonie mobila in roaming in fata plenului Comisiei de industrie, cercetare si energie a PE.
In acest context, Valean a declarat, potrivit comunicatului citat, ca piata libera a telefoniei mobile nu functioneaza, iar preturile pentru apeluri, sms-uri si transfer de date sunt "exagerat de mari". "Cred ca, in acest moment, reglementarea preturilor pentru serviciile de telefonie mobila este necesara, deoarece piata libera nu functioneaza, iar preturile pentru apelurile, SMS-urile si transferul de date (internet, email) sunt exagerat de mari, atat in comparatie cu tarifele la nivel national, cat si cu costurile operatorilor", a sustinut Adina Valean.
Eurodeputatul PNL a subliniat ca, in cazul in care Regulamentul pentru reglementarea serviciilor de telefonie mobila in roaming va fi adoptat de PE, romanii vor plati din iulie 2009 cel mult 11 eurocenti pe sms in roaming. "Potrivit statisticilor europene, atunci cand trimit sms-uri de pe telefonul mobil din strainatate, romanii platesc mai mult decat vecinii bulgari, iar cand navigheaza pe internet sau trimit emailuri din strainatate, preturile sunt peste media UE. Prin intrarea in vigoare a acestui regulament in iulie 2009, pretul maxim al unui sms in roaming va fi de 11 eurocenti, de 2-3 mai putin decat tarifele actuale", a informat Valean.
Ea a apreciat ca este increzatoare ca va reusi sa negocieze "o cale de mijloc cu colegii europarlamentari, cu guvernele UE si cu Comisia Europeana", avand in vedere punctele divergente pe acest subiect. "Aceasta ar consta in reducerea preturilor pe termen scurt, dar analizarea serioasa in urmatorii doi ani a unor alternative de reglementare care sa asigure concurenta pe piata si functionarea normala a acesteia, evitand astfel reglementarea la nesfarsit a preturilor, care are adesea efecte colaterale nedorite si neintentionate", a spus raportorul PE. Ea a conchis ca si-ar dori sa incheie actualul mandat de europarlamentar cu "o astfel de realizare", importanta pentru cetatenii romani, dar si cei europeni.
Potrivit sursei citate, raportul Adinei Valean si amendamentele ce vor fi depuse de alti europarlamentari vor fi votate de comisia parlamentara de resort pe 9 martie, iar dupa negocieri si un acord cu Consiliul (statele membre), regulamentul va fi adoptat de PE la sfarsitul lunii aprilie, urmand a intra in vigoare la 1 iulie 2009.