Romania urmeaza sa se integreze in zona euro in intervalul 2010-2014, cu trei ani mai tirziu decit Ungaria, care va face acest pas in 2011, si mult dupa Slovacia, care va adopta moneda europeana pina in 2009, potrivit unui studiu al Bancii Centrale Europene (BCE). Potrivit analistilor, aderarea deplina a Romaniei la zona euro se va petrece in acest interval de timp, daca sint continuate procesele de crestere economica si odata cu incheierea procesului de dezinflatie graduala in 2007, data aderarii la Uniunea Europeana. Slovacia va intra in zona euro in perioada 2008-2009, urmata de Republica Ceha si Polonia - 2009-2010 si Ungaria.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, confirma, cu ocazia unei conferinte, calendarul de adoptare a monedei europene. "Vom putea adopta moneda europeana - euro in acest termen de zece ani, in contextul unei cresteri economice solide si al continuarii procesului de dezinflatie graduala, care la noi a inceput cu aproape zece ani mai tirziu decit in tari precum Polonia, Ungaria si Cehia, ceea ce explica decalajul pe care il avem fata de aceste tari ", a spus Mugur Isarescu. Pentru a adopta euro, Romania va trebui pina in 2010 sa respecte anumite conditii, cea mai importanta fiind implementarea unei piete de capital cu dobinzi foarte scazute in care, conform Tratatului de la Mastricht, dobinda maxima sa se situeze la 1,5 puncte procentuale peste nivelul european.
Ultimul pas in directia introducerii euro ca moneda unica pe piata romaneasca va fi participarea obligatorie, in perioada 2010 - 2012, la Mecanismul Cursurilor de Schimb (Exchange Rate Mecanism - ERM) II, ce reprezinta una dintre conditiile Tratatului de la Mastricht, ce trebuie indeplinita inainte de adoptarea monedei unice de catre tarile nou intrate in Uniunea Europeana.
Prin Mecanismul bilateral ERM II, introdus cind s-a adoptat moneda unica europeana, fiecare moneda participanta are definita o paritate centrala comparativ cu euro, banda de fluctuatie mentinindu-se aceeasi (+/-15%). Participarea la ERM II este obligatorie cu cel putin doi ani inainte de intrarea in zona euro. Potrivit BCE, Slovacia si Polonia vor intra in ERM II in 2006, iar Republica Ceha si Ungaria vor face acest pas in 2006-2007, respectiv 2007-2008.