Specialisti in studii politice europene sunt de parere ca unda de soc dupa respingerea Constitutiei Europene in referendumurile din Franta si Olanda va fi puternic resimtita in zona Marii Negre, iar Romania si Bulgaria sunt primele afectate. Astfel, intr-o analiza facuta de Michael Emerson, Senior Researcher la Centrul de Studii Politice Europene, se explica cum Romania, Bulgaria, Turcia, Ucraina, Moldova si Georgia au fost primele lovite de unda de soc provocata de esecul Constitutiei Europene. Autorul identifica efecte si mai departe, din bazinul Dunarii pana la Belgrad, din Caucaz pana in Armenia si Azerbaijan si, nu in ultimul rand, in Rusia.
Potrivit studiului realizat de Emerson si preluat de Euractiv, primele afectate sunt Romania si Bulgaria, care au semnat de curand tratatele de aderare si asteapta acum cu nervozitate ca procesul de ratificare sa mearga totusi linistit. UE s-a angajat sa accepte ambele tari in 2007 sau cu intarziere in 2008, daca unele reforme nu sunt indeplinite foarte repede. Comisarul Olli Rehn a apelat la cartonasele galbene. El respinge insa ideea ca unele state membre sa nu ratifice tratatele si (slava Domnului!) acestea urmeaza sa fie ratificate prin votul Parlamentului si nu prin referendum. Ramane de vazut daca parlamentele francez si german vor ridica probleme. Primul-ministru francez Dominique de Villepin s-a adresat adunarii nationale din Franta si a spus ca angajamentul fata de Romania si Bulgaria trebuie respectat. Consiliul European din 16-17 iunie a fost de asemenea incurajator, invitand observatorii din ambele tari sa participe la lucrarile consiliului inainte de aderare.
Totusi, ratificarea parlamentara din Franta nu constituie inca o garantie, mai ales daca aderarea Romaniei si a Bulgariei va fi amanata pana in 2008, iar legile de ratificare ar urma sa apara tocmai in mijlocul campaniei pentru prezidentiale din 2007.